Hastalıktan oruç tutamayanlar ne yapmalı?

23:0329/03/2022, Salı
G: 21/03/2023, Salı
Yeni Şafak
oruç fidyesi
oruç fidyesi

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Mübarek Ramazan ayı birçok ibadet açısından fırsat ayı olsa da şüphesiz en çok ön plana çıkan oruç ibadetidir. Oruç tutmak her müslümana farz kılınmıştır. Ancak hastalık gibi bazı özel durumlarda oruç tutamayan kişiler için Cenab-ı Allah kullarına kolaylık sunmuştur. Hastalık sebebiyle oruç tutamayan kişilerin bu ibadet yerine neler yapabileceğini sizler için araştırdık. İşte hasta olan kişinin oruç tutamaması durumunda yapması gerekenler...

Bir hadis-i şerifte, "Sıhhate kavuşmak için oruç tutun" buyurulmuştur. Orucun sağlık açısından büyük faydaları bulunduğu sahih hadislerle aktarılmıştır. Ancak oruç tutmak için sağlığı yerinde olmayan kişiler için de kolaylıklar vardır.
ayında hasta olup oruç tutamayan bir işi ne yapmalı?

2023 Ramazan ne zaman hangi gün başlıyor?

Ramazan ayı bu yıl Mart ayında başlayacak. 23 Mart 2023 Perşembe günü Müslümanlar ilk oruçlarını tutacaklar. İlk oruç 23 Mart Perşembe günü tutulacak. İlk sahur ise 22 Mart’ı 23 Mart’a bağlayan gece imsak vaktine kadar yapılacak. 20 Nisan Perşembe günü son oruç tutulacak.

2023 RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN HANGİ GÜN?

Ramazan Bayramı bu yıl 20 Nisan Perşembe Arife Günü'nün ardından 21-22-23 Nisan günlerinde idrak edilecek.

HASTALIKTAN ORUÇ TUTAMAYAN NE YAPMALI?

Din İşleri Yüksek Kurulunun sitesinde yer alan bilgilere göre, uzman bir doktorun, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta Ramazan’da oruç tutmayabilir. Kişinin hastalığı geçici ise tutmadığı oruçlarını iyileşince kaza eder. Hastalığı kalıcı ise tutamadığı oruçlar için fidye verir. Konuyla ilgili ayet-i kerimede şöyle buyrulmaktadır:

  • “Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse), o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara, 2/184).

Fidye verecek gücü olmayanlar ise bu imkanı buluncaya kadar dinen sorumlu olmazlar.

ORUÇ FİDYESİ NASIL VERİLİR?

Oruç fidyesinin tutarı fıtır sadakası kadardır. Bu fidyeler Ramazan’ın başlangıcında verilebileceği gibi, Ramazan’ın içinde veya sonunda da verilebilir. Fidyelerin tamamı bir fakire topluca verilebileceği gibi, ayrı ayrı fakirlere de verilebilir. Bu durumda olan kimseler, fidye vermeye güçleri yetmiyorsa Allah’tan bağışlanmalarını isterler.

Oruç tutmaya gücü yetmeyen yaşlılar ile iyileşme ümidi olmayan hastalar, ileride tutabilecek duruma gelirlerse, fidyelerini vermiş bile olsalar tutamadıkları oruçları Hanefîlere göre kaza ederler (Kâsânî, Bedâî’, II, 105; Merğînânî, el-Hidâye, II, 270). Önceden verdikleri fidyelerin hükmü kalmaz, bunlar nafile bağış/sadaka sayılır.

2023 FİDYE MİKTARI NE KADARDIR?

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2023 yılı Fitre miktarını açıkladı. Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantıda, 2023 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2024 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için fitre miktarını 70 TL olarak belirledi.

#oruç
#oruç tutamayanlar
#hastalar oruç tutar mı
#oruç tutamayan hastalar
#kimler oruç tutabilir
#oruç fidyesi
#oruç fidyesi nedir
#oruç fidyesi ne kadar
#fidye ne kadar