Cenaze ödeneği, Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden ölen sigortalının ailesine bir defa yapılan yardımdır.
Ölüm yardımı başvuruları, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne yapılır. Doldurularak başvuru esnasında ibraz edilmesi gereken dilekçeyi buraya tıklayarak indirebilirsiniz. Vefat eden sigortalının ölüm tarihi henüz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilmemişse ya da sisteme girilmemişse; dilekçenin yanı sıra resmi ölüm belgesi de talep edilir.
Ölüm yardımını, vefat eden sigortalının birinci derece bir akrabası almayacaksa başvuru cenaze işlemlerinin ardından yapılmalıdır ve başvuru esnasında, cenaze ve defin masraflarını belgeleyen dekont ve makbuzların ibraz edilmesi istenir.
Ölüm yardımında zaman aşımı beş yıldır. Ölüm yardımı almak isteyen hak sahiplerinin beş yıl içinde başvuru yapması gerekir.
Başvuru yapan kişiler e-devlet üzerinden sorgulama yapabilir. T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapan başvuru sahipleri, ana sayfada yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına tıklayarak şahıs ödemeleri sorgulamaları sayfasına ulaşabilir. Yapılan başvuru hakkında tüm bilgiler burada yer alır. E-devlet şifresi olmayan kişiler, PTT şubelerinden şifre alabilir.
İbraz edilen belgelerin kontrolünün ardından yapılan başvuru kabul edilirse, ölüm yardımı Ziraat Bankası’na yatırılır. Başvurunun onaylanmasının ardından ölüm yardımı alacak kişiler, her ayın 8’i ile 14’ü arasında Ziraat Bankası şubelerinden ödemeyi alabilir.
Ölüm yardımı olarak yatırılan miktar, TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre her yıl yeniden belirlenir. 2022 yılı için açıklanan ölüm yardımı 1.218 TL’dir.
Ölüm aylığından, vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı şartlara göre de anne ve babası yararlanabiliyor. Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında aylık bağlanırken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75’i oranında ölüm aylığı bağlanıyor.
Çalışmayan ya da kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde de 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanlara maaşın yüzde 25 oranında aylık bağlanıyor.