Arşiv
Namaza ait olmayan bir hareketi, bir özre dayanmaksızın çokça yapmanın hükmü nedir? sorusunun cevabı merak ediliyor. Diyanetin "namaza ait olmayan bir hareketi, bir özre dayanmaksızın çokça yapmanın hükmü nedir?" sorusuna cevabını haberimizde bulabilirsiniz.
Namaza ait olmayan bir hareketi, bir özre dayanmaksızın çokça yapmanın hükmü nedir? sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının cevabı şu şekilde oldu:
Namaza ait olmayan bir hareketi, bir özre dayanmaksızın çokça yapmak, yani amel-i kesîr Hanefîlere göre namazı bozar. Amel-i kesîr için net bir sınır çizmek zordur.
Kimi âlimlere göre namazdan olmayan bir hareketi iki elle birden yapmak, kimilerine göre bir hareketi üç defa peş peşe yapmaktır.
Tercih edilen diğer görüşe göre ise dışarıdan gözlemleyen kişide, namazda olunmadığı izlenimini verecek bir davranışta bulunmaktır. Bu bakımdan, namazdaki eylemlere benzemeyen ve namazla bağdaşmayan bir davranış, namazda olunmadığı izlenimini veriyorsa amel-i kesîr çerçevesine girer ve namazı bozar.
kişi, namazdaki hareketlerini ve bunların namazını bozup bozmadığını bu açıklamalara göre değerlendirmelidir
(İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 385, 406-407).
#Diyanet
#Namaz