Mersin'de yarın okullar tatil mi? 30 Aralık Mersin hava durumu!

Yeni Şafak
14:1529/12/2016, جمعرات
G: 29/12/2016, جمعرات
Diğer

Mersin'de yarın (30 Aralık Cuma) okullar tatil mi, tatil olacak mı? Yarın Mersin'de hava durumu nasıl olacak? soruları öğrenciler tarafından merak edilirken beklenen açıklama Mersin Valiliği tarafından geldi. Mersin'de gece yarısından itibaren başlayan yağış sabah saatlerinde etkili bir şekilde devam etti. Etkili olan yağmur, Mersinli vatandaşlara zor anlar yaşattı. Mersin'deki selde bir kadının hayatını kaybetmesi ise herkesi üzdü. Peki Mersin'de yarın okullar tatil mi? İşte Valilik açıklması

Yağmur yağışı devam edecek mi? Mersin'de yarın (30 Aralık Cuma) okullar tatil mi, tatil olacak mı? Yarın Mersin'de hava durumu nasıl olacak? Mersin'de gece yarısından itibaren başlayan yağış sabah saatlerinde etkili bir şekilde devam etti. Sabah okula ve işe gitmek isteyenler güç anlar yaşadı. Kentin farklı noktalarında birçok araç yağmurun oluşturduğu sel sularında kaldı. Yoldan karşıdan karşıya geçmeye çalışanlar zor anlar yaşarken, bazı veliler çocuklarını sırtında taşımak zorunda kaldı. Vatandaşların kullandığı belediyeye ait toplu taşıma araçlarını da su bastı. Kenar mahallelerde bazı ev ve işyerlerini su basarken, can ve mal kaybı olmadı. Peki Mersin'de okullar yarın tatil mi? Mersi hava durumu nasıl olacak? İşte tüm ayrıntıları...





Mersin'de yarın okullar tatil mi?


Bu gelişmeler üzerine Mersin Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, il genelindeki sağanak yağışın beraberinde getireceği olumsuzlar nedeniyle merkez Akdeniz, Toroslar, Mezitli, Yenişehir, Erdemli, Tarsus ile Çamlıyayla ilçelerindeki tüm eğitim kurumlarından bir gün süre ile eğitime ara verildi.



Meteoroloji yetkilileri, cuma günü öğlene kadar yağışın devam edeceğini bildirirken, Büyükşehir Belediyesi de yaptığı açıklamada, kentte etkisini gösteren sağanak yağmur nedeni ile oluşan olumsuz durumlardan etkilenmemek için vatandaşların zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamaları istedi.





Mersin'deki sel


Mersin Büyükşehir Belediyesinden, kent merkezindeki kuvvetli yağışla ilgili, "Resmi rakamlara göre bu kadar kısa sürede bu kadar fazla yağış en son 2001 yılında gerçekleşmişti. 2001 yılında metrekareye düşen yağmur resmi rakamlara göre 127 kilogram olarak kayıt altına alınırken, günümüzde meydana gelen 125 kilogramlık yağmura rağmen kentimiz bu afeti en az zararla atlatabilmiştir." açıklaması yapıldı.



Yazılı açıklamada, kentteki yağışın afet durumunu gösterdiği ve şiddetli yağmurun sel riskini de beraberinde getirdiği kaydedildi.



Kentte dün gece başlayan ve şiddeti eksilmeyen yağmur nedeniyle olumsuz koşullar yaşandığı ifade edilen açıklamada, şiddetli yağmurun sel riskini de beraberinde getirdiği vurgulandı.



Açıklamada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, bugün saat 09.15'e kadar metrekareye 125 kilogram yağmur düştüğü ve yağışın devam ettiği belirtildi.



Mersin'in bu kadar yoğun yağışı tüm dünyanın dikkatini çeken 2001 yılı sel felaketinde yaşadığını ifade edilen açıklamada, "2001 yılı Aralık ayında birçok vatandaşımızın canını yakan ve kenti bir harabeye döndüren yağış miktarı metrekareye 127 kilogram olarak gerçekleşmiştir. Aradan geçen 15 yıllık zaman zarfında Büyükşehir Belediyemiz ve MESKİ her türlü önlemi almış, kentimizin bir daha böyle acılar yaşamaması için üzerine düşen görevi fazlasıyla yapmıştır." denildi.



Açılamada, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz yönetiminde oluşturulan kriz masası koordinasyonunda bütün belediye ekipleriyle olumsuz koşulları ortadan kaldırmaya yönelik çalışma yapıldığı anlatıldı.





Ekiplerin zorda kalan vatandaşın yardımına koşarak olası kayıpları engellemek için görev başında olduğu aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:



"2001 yılında metrekareye düşen yağmur, resmi rakamlara göre 127 kilogram olarak kayıt altına alınırken, günümüzde meydana gelen 125 kilogramlık yağmura rağmen kentimiz bu afeti en az zararla atlatabilmiştir. Özellikle son 2,5 yılda altyapıya ayrılan mesai ve gerçekleşen çalışmalar neticesinde, 100 kilogram yağışta sel yaşanan kentimizde, artık 125 kilogram yağışta dahi büyük felaketler yaşanmaması teselli kaynağımız olmuştur. Rakamlara bakıldığında bu kadar kuvvetli yağış, bilimsel açıdan da afet olarak değerlendirilmektedir. Ancak afet durumunda olan kentimizde Büyükşehir Belediyemiz ve MESKİ yaklaşık 500 kişi ve yüze yakın iş makinesi ve araçlarla bu olumsuz durumları ortadan kaldırmak için cansiparane çalışmakta, itfaiye ekiplerimiz de vatandaşımızın yardımına koşmaktadır. Şiddetli kar yağışının ardından kuvvetli yağmur ile adeta bir sınav veren kentimiz, görevi başındaki ekiplerimizin çalışmaları ve duyarlı vatandaşlarımız sayesinde bu afeti en az zararla atlatacaktır."



- "2076'dan önce beklenmiyordu"


Açıklamada, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi öğretim görevlileri Murat Karabulut, Ersin Sandal, Mehmet Gürbüz tarafından Mersin'de yaşanan 2001 yılı sel felaketi üzerine "20 Kasım-9 Aralık 2001 Mersin Sel Felaketleri. Meteorolojik ve Hidrolojik Açıdan Bir İnceleme" başlıklı akademik araştırma yapıldığı hatırlatıldı.



Söz konusu araştırmada, 1968'de metrekareye 199,5 kilogram yağışın düştüğü Mersin'de 2001 yılında metrekareye 127 kilogram yağış düştüğü ve benzer bir yağışın inceleme alanında tekrar meydana gelme ihtimalinin yüzde 1,3 olduğunun kaydedildiği belirtilen açıklamada, bilimsel araştırmalarda bu kadar fazla yağışın 2076 yılından önce gerçekleşmesinin beklenmediği vurgulandı.



- Su taşkınlarının nedeni dere yataklarındaki yapılaşma


Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve bilimsel araştırmalardan yola çıkılarak hazırlanan verilerin, Mersin'de etkili olan yağışın geçmiş yıllara oranla beklentilerin çok üzerine çıkarak bir afet durumuna yol açtığını ortaya koyduğu ifade edilen açıklamada, su taşkınlarının en büyük nedeninin kuru dere yataklarının yapılaşma suretiyle kapatılmış olmasından kaynaklandığı bildirildi.



#Mersin hava durumu
#Mersin
#Mersin'de okullar tatil mi?
#Hava durumu
#Mersin Valiliği