28 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek. Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.
Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
Oylamalarda, geçersiz oy boş, hasarlı, muğlak ya da herhangi bir sebeple oylama kurallarına uygun olmayan, doğru kullanılmamış oylara denir. Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir. Geçersiz oylar oy sayımı sırasında oylama görevlileri tarafından tespit edilir.
Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir. Geçersiz oylar oy sayımı sırasında oylama görevlileri tarafından tespit edilir.
18 yaşı doldurmayan kişiler,
Mahkeme kararı ile kesinleştirilmiş şekilde kısıtı buluna kişiler,
Silah altındaki kıta çavuşları, onbaşı ve erleri oy kullanması yasaktır. Bazı durumlarda çeşitli nedenlerle izin alıp evinde olan silah altındaki kişiler de oy kullanamaz.
Asker olmak için askeri okullarda eğitim alan öğrenciler,
Ceza infaz kurumlarında bulunan hüküm giymiş kişiler de oy kullanamaz
Mersin ilinin en büyük ilçelerinden biri olan Silifke, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken bir yerleşim yeri olarak öne çıkıyor. Tarihi M.Ö. 3000'lere kadar uzanan ilçe, antik dönemlerden itibaren pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Silifke ilçesinin coğrafi konumu da oldukça önemli olup, il merkezine 90 km uzaklıkta yer almaktadır. İlçenin güncel nüfusu ise 2021 yılı verilerine göre yaklaşık 116.000'dir.
Tarihi bakımdan zengin bir ilçe olan Silifke, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. İlçede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar gün yüzüne çıkarılmıştır. İlçe ayrıca Cennet ve Cehennem Mağaraları gibi doğal güzellikleriyle de ünlüdür.
Silifke'nin coğrafi konumu da oldukça önemlidir. İlçe, Toros Dağları'nın eteklerinde yer alır ve Akdeniz'e kıyısı vardır. Bu özellikleri sayesinde ilçede turizm oldukça gelişmiştir. Silifke'nin turistik yerleri arasında Kızkalesi, Alahan Manastırı, Olba Antik Kenti, Silifke Kalesi ve Göksu Deltası Milli Parkı sayılabilir.
Silifke ilçesi, 19 mahalleden oluşmaktadır. Bu mahalleler arasında en büyükleri Yeşilyurt, Yeni Mahalle ve Yenişehir'dir. Yeşilyurt Mahallesi, ilçenin doğu tarafında yer alırken, Yeni Mahalle ve Yenişehir Mahallesi ise merkezde konumlanmıştır. İlçenin merkezinde yer alan diğer mahalleler arasında Cumhuriyet, Fatih, Hacıhalil, Hürriyet, İsmetpaşa, Mersin, Namık Kemal, Saray, Şahinler, Yenimahalle, Yeniyurt ve Zafer mahalleleri sayılabilir.