Mektup nasıl yazılır? Mektup örneği

Yeni Şafak
13:3827/08/2018, الإثنين
G: 27/08/2018, الإثنين
Diğer
​Mektup nasıl yazılır, dikkat edilecekler şeyler nelerdir ve mektup örneği haberimizde.
​Mektup nasıl yazılır, dikkat edilecekler şeyler nelerdir ve mektup örneği haberimizde.

Mektup nasıl yazılır, dikkat edilecekler şeyler nelerdir ve mektup örneği haberimizde. Özetle beş bölümde oluşan mektup ile ilgili merak edilenleri yazımızda derledik. Mektup yazımı her ne kadar kolay gibi görülse de incelikleri bulunan bir çalışmadır. Peki, mektup nasıl yazılır? İşte örnek üzerinden mektup yazımı...

Mektup nasıl yazılır, dikkat edilecekler şeyler nelerdir ve mektup örneği haberimizde. Teknoloji gelişti; Facebook, Twitter, Whatsapp gibi uygulamaların gelişmesiyle mektup eskisi gibi sık yazılmamaktadır.

MEKTUP NASIL YAZILIR?

1- Mektup kesinlikle çizgisiz beyaz kağıda yazılmalıdır.

2- Kağıdın sadece bir yüzü kullanılmalıdır.

3- Mektup kurşun kalemle değil tükenmez kalemle yazılmalıdır.

4- Mektup kağıdının sağ üst kısmına yazıldığı yer ve tarih yazılmalıdır.

5- Mektup yazıldıktan sonra imzalanmalı.

6- Mektubun sol üst köşesine adres yazılmalıdır.

MEKTUP ÇEŞİTLERİ

1- Özel mektuplar

2- İş mektupları

3- Resmi mektuplar

4- Ebedi ve Felsefi mektuplar

5- Açık mektuplar

Hitap Bölümü:
Hitaplar mektubu yazacağımız kişi, ya da kuruma olan samimiyetimize göre şekil alır. Örneğin sevdiğiniz, samimi olduğunuz bir arkadaşınız için “Canım Arkadaşım,” ile başlayabilirsiniz. Sayın Yönetici, Sevgili Annem gibi samimiyetinize göre uygun bir hitap kullanabilirsiniz. Hitap bölümü mektubun sol üst kısmında Giriş Bölümünden önce yazılır. Hitaptan sonra virgül kullanılır ve paragraf atlayarak giriş bölümüne başlanır.
Giriş Bölümü:
Giriş bölümünde, neden mektup yazdığınızı anlatabilirsiniz. Ya da son aldığınız mektuptan (hala böyle bir gelenek varsa:) bahsedebilirsiniz.
Gelişme Bölümü:
Mektubunuzda bahsetmek istediklerinizi yazacağınız ana bölüm burasıdır. Konuları paragraflar halinde anlatabilirsiniz.
Sonuç Bölümü:
Kısaca bitirme, iyi dilekler ve selam bölümüdür.
MEKTUP ÖRNEĞİ




Mektup Türleri

Mektuplar, konularına ve yazanla yazılan arasındaki ilgiye göre ayrılabilir.

Özel mektuplar

Birbiriyle yakın, tanışık insanlar ve eş dost arasında yazılan mektuplardır. İsteğe bağlı yazılabilir.Bu türdeki mektuplarda doğal ve samimi anlatım ön plandadır.Sanatçı ve edebiyatçıların,daha çok genel konular üzerinde yazdıkları özel mektuplara ‘edebi mektup’ da denmektedir.Telgraf Mektubun ulaşma süresinden daha erken ulaşması gereken kısa ve öz olarak oluşturulan bir mektup türüdür. Telgrafta az ve öz ifade önemlidir.

Resmî mektuplar

Devlet kurumlarının aralarında veya kişilerle devlet kurumları arasında yazılan mektuplardır. Bu tür mektuplarda anlatım ciddi ve saygılıdır. Konu dışındaki bilgi ve istekler yer almaz.

İş mektupları

Özel kurumların arasında veya kişilerle kurumlar arasında, yapılan mektup yazışmasına iş mektubu denir.Bu mektup türünde açıklayıcı anlatım kullanılır.

Dilekçe

Bir dilekte ya da bildiride bulunmak veya bilgi vermek amacıyla resmi düzeylere sunulan tarihli, imzalı mektuptur.

Açık mektuplar

Herhangi bir düşünceyi, görüşü açıklamak, bir tezi savunmak için bir devlet yetkilisine ya da halka hitaben, bir kişi ya da kurum tarafından yazılan, gazete, dergi aracılığıyla yayımlanan mektuplardır. Açık mektup örneklerine zaman zaman gazete ve sanat dergilerinde rastlanmaktadır.Açık mektuplar; makale, fıkra, inceleme yazılarından birinde yer alabilir.

Edebî mektuplar

Edebî mektuplar; yazarlar, içerikleri ve ifade şekilleri ile özel mektuplar içinde ayrı yer tutar ve ayrı şekilde ele alınırlar. Edebî mektuplarda, mektubun yazıldığı dönemin edebiyat ve düşünce olayları yer alır. Yazar, karşısındakine öğüt verir, yol gösterir. Eski dönemlerde, bu tür kişisel edebî mektuplar, “Mektûbât = Mektuplar” adı altında toplanır ve geniş kitlelerin de okuyabilmesi için yayımlanırdı.

#mektup
#mektup nasıl yazılır
#mektup yazımı
#mektup örneği