14 Mayıs 2023 Manisa Selendi Seçim Sonuçları Oy Oranı

18:4414/05/2023, Pazar
G: 14/05/2023, Pazar
Yeni Şafak
14 Mayıs 2023 Manisa Selendi Seçim Sonuçları Oy Oranı
14 Mayıs 2023 Manisa Selendi Seçim Sonuçları Oy Oranı

14 Mayıs 2023 Manisa Selendi seçim sonuçları partilerin ve Cumhurbaşkanı adaylarının aldıkları oy oranları ile belirlenecek. 81 ilde oy verme işlemleri sabah saat 08.00’de başlayacak ve akşam saat 17.00’de sona erecek. 14 Mayıs 2023 AK Parti, CHP, MHP, İYİ Parti Ege Bölgesi Manisa Sarıgöl oy oranları yenisafak.com seçim sayfasından açıklanacak. 2023 Manisa Selendi Erdoğan, Kılıçdaroğlu ve Oğan'ın oy oranları, ittifakların il il oy oranları ve seçim sonucu için haberimize bakabilirsiniz. İşte Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri YSK seçim sonuçları sorgulama ekranı…

14 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 14 Mayıs Pazar günü saat 21.00’da yasakların kaldırılmasının ardından
ve
açıklanacak.
na ve partilerin oy oranlarına haberimizden ulaşabilirsiniz.

Manisa Selendi Seçim Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

14 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek. Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

Manisa Selendi Hakkında: Nüfus, Coğrafi ve Tarihi

Manisa'nın güneybatısında yer alan Selendi ilçesi, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir bölgedir. İlçenin tarihi, antik dönemlere kadar uzanmaktadır. Selendi'nin, Hitit İmparatorluğu'nun etkisi altında olduğu ve daha sonra Frig, Lidya, Pers, Makedonya, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altına girdiği bilinmektedir.

Coğrafi olarak Selendi, Manisa'nın güneybatısında yer almaktadır. İlçenin yüzölçümü 1.006 km²'dir. Kuzeyinde Kula ve Salihli, batısında Buldan ve Denizli, güneyinde Çal ve Acıpayam ilçeleri, doğusunda ise Alaşehir ve Sarıgöl ilçeleri yer almaktadır. İlçe topraklarının büyük bir kısmı dağlık ve engebelidir. İlçede Akdağ, Yunt ve Menteş dağları yer almaktadır. Akdağ, 2.495 metre yüksekliğiyle ilçenin en yüksek dağıdır.

Selendi ilçesi, 18 mahalle ve 55 köyden oluşmaktadır. Merkez mahallelerinden bazıları; Bahçecik, Gölcük, Cumalı, Kargın, Karaman ve Kuşaklı'dır. İlçenin ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayalıdır. İlçede önemli tarım ürünleri arasında buğday, arpa, pamuk, tütün, üzüm, zeytin ve sebzeler yer almaktadır. Hayvancılıkta ise sığır, koyun ve keçi yetiştirilmektedir.

Selendi'nin en önemli turistik yerlerinden biri, antik dönemlere dayanan Selendi Antik Kenti'dir. Kentte yer alan antik tiyatro, stadyum, agora, hamam, tapınak ve surlar ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. İlçede ayrıca Eşeler Yaylası, Gölhisar Barajı, Menteş Dağı Milli Parkı, Acıpayam Gölü ve Buldan Kaplıcaları gibi doğal güzellikler de bulunmaktadır.

2021 yılı verilerine göre Selendi'nin nüfusu 17.477'dir. Nüfusun %62,8'i kırsal alanlarda yaşamaktadır. İlçede son yıllarda göç olayları yaşanmış olsa da, tarım ve hayvancılık faaliyetleri ilçenin ekonomik yapısını oluşturmaya devam etmektedir.

Oy Nasıl Kullanılır?

1- Sandığa gitmeden önce nerede oy kullanacağınızı öğrenin, oy kullanma saatlerine dikkat edin:

Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.

Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.

2- Üzerinde T.C. kimlik numarası olan kimlik belgenizi unutmayın:

Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

3- Cep telefonuyla kabine girmeyin:

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.

4- Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın:

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

5 - Pusulaları tek zarfa koyun:

Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.

6- Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın:

Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.

SEÇİMDE KİMLER OY KULLANAMAZ?

  • 18 yaşı doldurmayan kişiler,
  • Mahkeme kararı ile kesinleştirilmiş şekilde kısıtı buluna kişiler,
  • Silah altındaki kıta çavuşları, onbaşı ve erleri oy kullanması yasaktır. Bazı durumlarda çeşitli nedenlerle izin alıp evinde olan silah altındaki kişiler de oy kullanamaz.
  • Asker olmak için askeri okullarda eğitim alan öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumlarında bulunan hüküm giymiş kişiler de oy kullanamaz.

YURTDIŞI OYLARIN ETKİSİ NE?

75 ülkede sandık kurulacak. Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemi 27 Nisan'tan 9 Mayıs'a kadar sürecek. Yurtdışı oyları 2018'de birçok ilde milletvekili dağılımını belirledi. Seçmenin kısıtlı sayıda olduğu illerde bin, 2 bin oyla seçim sonucu değişebiliyor bu noktada yurtdışı oyları da önemli. İllerin toplam seçmen içindeki seçmen oranı neyse oylar da ona göre dağıtılıyor.

2018 GENEL SEÇİMLERİNDE YURTİÇİ VE YURTDIŞI SEÇMEN SAYISI KAÇTI?

2018 Genel Seçimlerinde yurt içi seçmen sayısı 56.322.632, yurt dışı seçmen sayısı ise 3.044.837'dir. Toplam 59.367.469 seçmen bulunmaktaydı. 51.197.959 seçmen tarafından oy kullanıldı.

24 HAZİRAN 2018 YURTDIŞI SEÇİM SONUÇLARI

24 Haziran seçimlerinde 6 aday cumhurbaşkanlığı için yarıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yurt dışı oyların yüzde 59,4’ü alarak önemli bir avantaj sağladı. Muharrem İnce ise yüzde 25,8’de kaldı. Selahattin Demirtaş yurt dışı oyların yüzde 11,1’i alırken Meral Akşener yüzde 3 oy alabildi. Temel Karamollaoğlu yüzde 0,6’da, Doğu Perinçek ise yüzde 0,2’de kaldı.




#2023 Genel seçimler
#Cumhurbaşkanlığı seçimi
#28. Dönem Milletvekili seçimi
#Manisa
#Selendi