Yeni Şafak

LYS puan hesaplama nasıl yapılır? 2017

Yeni Şafak
08:4012/06/2017, Pazartesi
G: 12/06/2017, Pazartesi
Diğer
LYS puan hesaplama nasıl yapılır?
LYS puan hesaplama nasıl yapılır?

LYS puan hesaplama nasıl yapılır? sorusu bugün sona eren LYS matematik ve sosyal bilimler sınavı sonrası büyük merak konusu oldu. İşte LYS puan hesaplama robotu...

Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) ikinci oturumu LYS-1 Matematik sınavı sona erdi. Sınavdan çıkan öğrenciler duygularını ilk olarak aileleriyle paylaştı. Sınav hakkında değerlendirme yapan öğrencilerin büyük çoğunluğu sınavın zor olduğunu söylerken, öğrencilerin ortak derdi yine sınavda heyecanlı olmaktı.Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) ikinci oturumu LYS-1 Matematik sınavı saat 12.15 itibariyle sona erdi. 135 dakikalık oturumun ilk 90 dakikası ve son 15 dakikası salonlardan öğrenci çıkışına izin verilmezken, öğrencilerin büyük çoğunluğunun sınavın son anına kadar salonda kalmayı tercih ettiği görüldü. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde sınava giren öğrenciler, sınav sonrası duygularını kendilerini kapıda bekleyen aileleriyle paylaştı. Öğrencilerin büyük çoğunluğu sınavın geçen yılki sınava göre zor olduğunu söyledi.

“2015’e göre kolay, 2016’ya göre zordu”

Fen Fakültesi’ndeki sınavdan ilk çıkan öğrenci olan Doğukan Akgün, mühendislik kazanmak istediğini söyleyerek, “İyi geçti. Zor sorular da vardı, kolay sorular da vardı. İşte, elimden geleni yaptım. 15 dakika kala çıktım ben. Zaman bana fazla geldi. Makine mühendisliği falan istiyorum. İnşallah olur. 2015’e göre kolaydı, 2016’ya göre zordu. Onları da çözmüştüm” dedi.Sınava ikinci kez giren ve sözel bir bölüm istemesine rağmen bu sınavı es geçmeyen Mikail Berkeizin de sınavın geçen seneki sınava göre zor olduğunu belirterek, “Zordu biraz. Geçen sene de girmiştim. Aslında sözelciyim. Buna da belki kolay olur, ek puan alırım diye girdim” diye konuştu.Sınava ikinci kez giren Gamze Nur Yılmaz ise "Aslında ilk başta kolaydı, sonra birden zorlaşmaya başladı. İlk sorular kolaydı, sonra kötü oldum. 7 soru yaptım, dahasını nasıl yapacağım diye düşündüm. Sonra 16’ya çıktım, 16’yla da bitirdim yani. Ben zaten ilk olarak geçen sene girmiştim. Geçen sene çok kötüydüm, pek hatırlamıyorum" şeklinde konuştu.Gamze Nur Yılmaz’ın annesi de dua ederek, “Allah herkesin gönlüne göre versin, inşallah” temennisinde bulundu

LYS PUAN HESAPLAMA ROBOTU

LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

* Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

LYS puan hesaplama işlemlerini bu bağlantıdan yapabilirsiniz: https://lys-puan.hesaplama.net...

Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacaktır.

* Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

* Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

* Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

* Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacaktır. ALYS puanlarının hesaplanabilmesi için hangi testlerden en az kaç ham puan alınması gerektiği Tablo 1D’de gösterilmiştir. Yalnızca bu tablodaki koşulları sağlayan adaylar için ALYS puanları hesaplanacaktır.

* ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluşturulacaktır. ALYS puanları LYS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden soru sayısının % 20’si oranında ham puan alan adayların 180 LYS puanı almaları sağlanacaktır.

* Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler ; LYS Sosyal Bilimler Sınavında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine LYS-4’de (Sosyal Bilimler Sınavı) yer alan Felsefe Grubu altındaki Psikoloji alanından 3, Sosyoloji alanından 3, Mantık alanından 2 soru cevaplandıracaktır . Bu karar doğrultusunda, LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testi ile ilgili olarak aşağıdaki uygulama yapılacaktır:

2017-LYS-4 Sosyal Bilimler Sınavı Felsefe Grubu İle Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Testinde toplam 40 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 40 cevap alanı bulunacaktır. Testi alan tüm adaylar ilk 24 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır. Bu adaylar cevap kâğıdının bu test ile ilgili alanında ilk 24 cevap alanını, soru numaralarına uygun olarak işaretleyeceklerdir.

#LYS
#LYS puan hesaplama
#LYS puan hesaplama robotu
Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.