LYS 2016 Tercih Robotu için tıkla! ÖSYS LYS tercih işlemleri

Yeni Şafak
17:4527/06/2016, Pazartesi
G: 27/06/2016, Pazartesi
Diğer

LYS tercih robotunu kullanmak için haberimizden faydalanabilirsiniz. Ölçme,Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ardından öğrenciler tercih ve yerleştirme işlemlerine başlayacak. Puanların açıklanması ile Üniversitelere kayıt yapabilmek için tercihler başlayacak. Peki LYS tercih robotu nasıl kullanılır? 2016 LYS tercih robotunu ve yerleştirme işlemleri ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

LYS 2016 tercih robotu

için hemen tıkla. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tercih işlemleri 26 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Öğrenciler tercihler öncesinde tercih robotu ile puanlarını hesaplamaya çalışıyor. İstenilen Üniversitelere girebilmek için tercih ve yerleştirme işlemlerini yapacak olan öğrenciler ÖSYM'nin yayımladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'na bakarak ayrıntılı bilgileri inceleyebilirler. LYS tercih robotunu kullanmak isteyenler burada verdiğimiz bağlantıya tıklayabilir ve açılan sayfada işlemlerini gerçekleştirebilirler. İşte 2016 LYS tercih robotu ve detaylı bilgiler.



için tıklayınız



2016-ÖSYS'DE YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAKTIR?


MERKEZÎ GENEL YERLEŞTİRME NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAKTIR?

Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavıyla Seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezî yerleştirme yöntemi aşağıda açıklanmıştır. Özel Yetenek Sınavıyla Seçme yöntemi ise 5. maddede anlatılmaktadır. Merkezî Yerleştirmede adaylar, (Sınavsız Geçiş hariç) yükseköğretim programlarına, yerleştirme puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM'ce yerleştirilir. Merkezî Yerleştirmenin Sınavsız Geçiş ile ilgili kuralları "SINAVSIZ GEÇİŞLE İLGİLİ TERCİHLERİNİZİ YAPARKEN GÖZ ÖNÜNDE TUTACAĞINIZ YERLEŞTİRME ESASLARI" başlığı altında anlatılmaktadır.



Tablo 6A ve 6B ortaöğretimdeki bazı alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen lisans programlarını, Tablo 6C ise mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların sınavsız yerleştirilebilecekleri ön lisans programlarını göstermektedir.



Tablo 1A'da hangi puan türünde en az kaç YGS/LYS puanı alan adayların hangi yükseköğretim programlarını tercih edebilecekleri ya da yükseköğretim programlarına ön kayıt yaptırabilecekleri görülmektedir.



YGS puanlarından 150'ın altında olanlar için yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır. LYS puanlarından 180'in altında olanlar için de ilgili Y-LYS puanı hesaplanmayacaktır.



Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarının sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) ilgili alanda sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların yerleştirmesi yapılacaktır. Bu programların YGS puanı ile öğrenci alan kontenjanına (YGSK) ise 2016-YGS'de ilgili programın puan türünde 150 ve daha fazla YGS puanı almış adaylar yerleştirilebileceklerdir.



İlgili alanda sınavsız geçiş hakkı bulunan adayların, tercihlerine göre Tablo 3'te yer alan programlara yerleştirilmesi yapılırken önce ilgili programın sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) yerleştirmesi yapılacaktır. Bu adaylardan SGK kontenjanına yerleşemeyenlerin, ilgili YGS puanlarının yeterli olması halinde YGS puanı ile öğrenci alan kontenjanına (YGSK) yerleştirmesi yapılacaktır. İlgili alanda sınavsız geçiş hakkı olmayan adaylar, Tablo 3'te yer alan programların sınavsız geçiş kontenjanına (SGK) yerleştirilmezler. Bu adaylar, YGS puanları ile bu programların sadece YGSK kontenjanına yerleştirilirler.



Tablo 3'te; hem SGK hem de YGSK kontenjanı bulunan programlar ile sadece SGK kontenjanı bulunan programlarda boş kalan SGK kontenjanı, talep olması halinde YGSK kontenjanına aktarılacaktır. YGS puanı ile öğrenci alan kontenjanda (YGSK) boş kalan kontenjan, SGK kontenjanına aktarılmayacaktır.





YGS VE LYS TERCİHİ YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER



1-

Lisans programlarını tercih etmeniz için ham puanınızın 180 ve üstü olması gerekmektedir. Y-YGS veya Y-LYS puanınız 200'den yüksek de olsa lisans programı tercih edebilmeniz için ham puanınızın ilgili puan türünde 180 ve üstü olmasına dikkat ediniz. 150-180 aralığında ham puan almış adaylar ise önlisans programları ile Açık Öğretim Fakültesi lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Açık Öğretim Fakültesi'nin İngilizce Öğretmenliği bölümü için 180 barajını aşma şartı ve Okul Öncesi Öğretmenliği bölümlerinin özel koşulları vardır. Tercih Robotu'nda bu bölümlerin özel koşullarını da inceleyebilirsiniz.




2-

ÖSS sonuç belgenizdeki puanınızdan çok Türkiye Başarı Sıranızı dikkate alın. En önemlisi mezun olduğunuz alana göre AOBP katsayınızın 0,15 veya ek puanla çarpılacağı ortak puan türlerindeki başarı sıranızdır. En çok okumak istediğiniz bölümü, başarı sıranızın %30 üstünde olsa bile birinci sıraya yazın. Eğer bölüm değil de en çok istediğiniz üniversiteyi seçmek istiyorsanız, başarı sıranıza göre yerleştiğinizde, yatay geçiş veya çiftanadal, yandal seçeneklerini araştırın.




3-

Tercih listenizi oluştururken kriterlerinize uygun bölümleri en çok istediğinizden başlayarak sıralayın. Tercih listenizde en fazla 24 bölüme yer verebileceğinizi unutmadan, sıralamanızı Türkiye başarı sırasına göre en yüksekten en düşüğe göre oluşturun. Son 4 tercihinizde Türkiye Başarı Sıranızın en az % 30 oranında altta olan bölümlere yer veriniz.




4-

Puan türleri farklı ortak alanlardan tercih yaparken, listenizi, her alandan en çok istediğinize göre sıralayarak oluşturun. Örneğin MF'ciler aynı zamanda TM puanlarıyla da tercih yaparlar. İstedikleri bölümü MF-1,2,3,4 ve TM-1,2,3 puan türlerine karşılık gelen Türkiye Başarı Sıralarına göre karma olarak hazırlamalıdırlar. Türkiye Başarı Sıralarını dikkate alacağım derken, bir gurubu en üste, diğerleri alta yazmak gibi bir yanlışa düşmeyin. Tabiki sizin için öncelik MF-1,2,3,4 bölümleri ise böyle bir sıralama da yapabilirsiniz.




5-

ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-LYS veya Y-YGS bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-LYS veya Y-YGS verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer. ÖSYM'nin izlediği yol şöyledir; Y-LYS veya Y-YGS puanına sahip, aynı bölümü tercih etmiş iki aday (tercih sırası aynı olmak zorunda değil) bu bölüm için oluşturulan Y-LYS veya Y-YGS puanı sıralamasında, o bölümün kontenjanı olan sırayı eşit olarak paylaşıyorlarsa; yerleştirmede öncelik, o puan türünde HAM LYS veya YGS puanı yüksek olana verilir. O da eşitse, o puan türünün ana alan testlerinde neti daha yüksek olana, o da eşitse daha üst sırada tercih edene öncelik verilir. Tercih sıranızın önemi burada ortaya çıkar. Bu durumunuz da diğer adayla eşitse, yaşı küçük olana, o da eşitse kura çekilir ve kurayı kazanan yerleştirilir.





LYS tercih robotunu kullanmak için haberimizden faydalanabilirsiniz. Ölçme,Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) ardından öğrenciler tercih ve yerleştirme işlemlerine başlayacak. Puanların açıklanması ile Üniversitelere kayıt yapabilmek için tercihler başlayacak. Peki LYS tercih robotu nasıl kullanılır? 2016 LYS tercih robotunu ve yerleştirme işlemleri ile ilgili merak edilen tüm detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.


#LYS
#ÖSYM
#LYS tercih robotu
#2016 LYS tercih
Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.