|

Liseye yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak LGS'ye girmeden hangi okula gidilir?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) takvimine göre, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav sonuçları 28 Haziran 2024 Cuma günü açıklanacak. LGS sonuçlarının erişime açılmasına saatler kala lise yerleştirmelerin nasıl olacağı merak konusu. Peki LGS'ye girmeyen öğrenciler nasıl yerleşecek? LGS'de yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak? LGS puanı olmadan lise tercihi yapılır mı, merkezi sınava girmeden hangi okula gidilir? İşte detaylar.

11:42 - 27/06/2024 Perşembe
Güncelleme: 11:47 - 27/06/2024 Perşembe
Yeni Şafak
LGS'ye girmeyenler liseye nasıl yerleşecek? Lise yerleştirmeleri nasıl olacak?
LGS'ye girmeyenler liseye nasıl yerleşecek? Lise yerleştirmeleri nasıl olacak?

LGS sonuçları için adayların heyecanlı bekleyişi devam ediyor. 2 Haziran tarihinde gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sınavının ardından adaylar sonuçlar için MEB'den yapılacak açıklamayı bekliyor. LGS sonuçları 28 Haziran Cuma günü meb.gov.tr üzerinden adayların erişimine açılacak. Sonuçların yayımlanmasına kısa bir süre kala yerleştirme süreci merak ediliyor. Peki, LGS'de yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak? LGS'ye girmeyen öğrenciler nasıl yerleşecek? LGS puanı olmadan lise tercihi yapılır mı? İşte detaylar.

LGS'ye girmeyen öğrenciler ne yapacak 2024?

Merkezî sınava girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.
Merkezî Sınava girmeyen öğrenciler ise Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 grupta tercih yapabiliyor. Sınava katılmayan öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmıyor. Yani LGS'ye girmeden en yakın okul için Yerel Yerleştirme ile tercih yapabilecek.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında boş kalan kontenjanlar için il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca, yerleştirme başvuruları alınacak.

Tercih dönemlerinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulları tercih etmiş ancak herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin, bulundukları il veya ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

Liseye yerleşemeyen öğrenciler ne yapacak?

Hiçbir okula yerleşemeyen öğrenciler için il/ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonları tarafından yerleştirme başvuruları açıklanan tarihler arasında alınacak ve MEB tarafından yerleştirme süreci takvimi içinde öğrencilerin liseye yerleştirme işlemi tamamlanacak.

Yerel yerleştirme işlemleri nasıl yapılacak?

Yerel yerleştirme işlemleri; okulların türü, kontenjanı ve konumuna göre il, ilçe millî eğitim müdürlüklerince oluşturulan ortaöğretim kayıt alanlarındaki okullara sırasıyla öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanı üstünlüğü ve okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı kriterlerine göre yapılacak. Değerlendirmede eşitlik olması durumunda sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki yıl sonu başarı puanı üstünlüğüne bakılarak yerleştirme yapılacak.

LGS taban puanları ve yüzdelik dilimleri

LGS taban puanları ve yüzdelik dilimler henüz açıklanmadı. Geçtiğimiz yıl taban puanlar ve yüzdelik dilimler e-Okul platformu üzerinden erişime açılmıştı. Bulunduğunuz il, ilçe ve okul türünü seçtikten sonra istediğiniz kriterdeki lisenin taban puanını görüntüleyebiliyorsunuz.

LGS 2023 TABAN PUANLARI VE YÜZDELİK DİLİMLER İÇİN

Lise Kayıtları Ne Zaman?

Lise kayıtları, LGS (Liselere Geçiş Sistemi) yerleştirme sonuçlarına göre yapılmaktadır. 2024 yılı için kayıt süreci henüz netleşmedi:

2023-2024 LGS lise kayıt ve nakil tarihleri şu şekilde olmuştu:

•Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercihleri: 24 – 28 Temmuz 2023

•1. Nakil Sonuçlarının İlanı: 31 Temmuz 2023

•Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercihleri: 31 Temmuz – 4 Ağustos 2023

•2. Nakil Sonuçlarının İlanı: 7 Ağustos 2023

•İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonları Başvuruları: 8 – 16 Ağustos 2023

•Yerleştirme Sürecinin Tamamlanması: 18 Ağustos 2023

#meb
#açık lise kayıtları
#e okul
5 gün önce