Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Milyonlarca müslüman kurban ibadetini yerine eksiksiz getirmek için bazı soruların yanıtlarını arıyorlar. Peki, kuyruksuz veya kuyruğu kesik koyunlar kurban edilebilir mi? İşte, Diyanet'in konuyla ilgili yanıtı.
Kurbanlık arayışında olan vatandaşlar Diyanet aracılığıyla bazı konularda araştırmalarda bulunuyor. Bilindiği üzere kurbanlık büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar bazı özellikleri taşımak durumunda. Peki, kuyruksuz veya kuyruğu kesik koyunlar kurban edilebilir mi? İşte, Diyanet'in konuyla ilgili yanıtı...
Kuyruksuz veya kuyruğu kesik koyunlar kurban edilebilir mi?
Doğuştan kuyruksuz olan veya besili olması için küçük yaşta kuyrukları boğulmak suretiyle düşürülen koyunların kurban edilmelerinde bir sakınca yoktur. Ancak bir kaza ile değerini azaltacak şekilde kuyruğunun tamamı veya yarısından çoğu kopan hayvanın kurban edilmesi caiz değildir (İbnü’l-Hümâm, Feth, IX, 529).
Kısırlaştırılmış hayvanlar kurban edilebilir mi?
Çeşitli amaçlarla kısırlaştırılmış veya hadım hâle getirilmiş hayvanlar kurban olarak kesilebilir (Kâsânî, Bedâi‘, V, 80). Bu durum kurban açısından herhangi bir eksiklik oluşturmaz.
Memeleri kusurlu olan hayvan kurban edilebilir mi?
Hayvandan beklenen bir menfaati tümüyle yok eden veya hayvanın güzelliğini ortadan kaldıran kusurlar, onun kurban olmasına engeldir. Buna göre ister doğuştan ister sonradan memelerinin yarısı olmayan hayvan kurban olmaz. Aynı şekilde bir hastalığa dayalı olarak memelerinin yarısının sütü kesilen hayvan da kurban olmaz. Fakat bir hastalığa bağlı olmaksızın sütü kesilen hayvanın kurban edilmesinde bir sakınca yoktur (el-Fetâva’l-Hindiyye, V, 368; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 469, 470).