Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Bu yıl Kurban Bayramı namazı ne zaman, bayram kaç gün? sorusunun cevabı merak ediliyor. Diyanetin takvimine göre, 2020 Kurban Bayramı tarihi açıklandı. Peki Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? İşte 2020 Kurban Bayramı tarihi...
Kurban Bayramı ne zaman?
Kurban Bayramı Arefesi 30 Temmuz Perşembe günü. 2020 Kurban Bayramı ise 31 Temmuz Cuma günü başlayacak. Bayram 3 Ağustos Pazartesi günü sona erecek. Toplamda Kurban Bayramı 4 gün sürecek.
- 30 Temmuz Perşembe Kurban Bayramı Arefesi
- 31 Temmuz Cuma Kurban Bayramı birinci günü
- 1 Ağustos Cumartesi Kurban Bayramı ikinci günü
- 2 Ağustos Pazar Kurban Bayramı Üçüncü günü
- 3 Ağustos Pazartesi Kurban Bayramı dördüncü günü
Bayram tatili kaç gün olacak?
Normal takvime göre Kurban Bayramı tatili cuma günü başlayacak ve pazartesi günü sona erecek. 2020 yılı Kurban Bayramı toplamda 4 gün sürecek. Tatilin uzatılıp uzatılmayacağı ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.
Teşrik tekbirleri nasıl getirilir?
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından, teşrik tekbirlerinin dini hükmü nedir, bu tekbirleri kimler ne zaman getirir? sorularına şu yanıt verildi:
Hz. Peygamberin (s.a.s.), kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dâhil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 315; Dârekutnî, es-Sünen, III, 439, 440).
Kurban
Sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlık sağlamaya vesile olan şey” anlamına gelen kurban, dinî bir terim olarak, “ibadet maksadıyla belirli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce boğazlamak, ya da bu şekilde boğazlanan hayvan” demektir. Arapça’da bu şekilde kesilen hayvana udhiyye denilir.
İnsanlık tarihi boyunca hemen bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil ve amaç yönüyle aralarında farklılıklar bulunur.
İslâm’da kurbanın dinî hükmüyle ilgili olarak Kur’an’da, Hz. Peygamber’in sünnetinde önemli açıklamalar yer almış, bu çerçevede oluşan fıkıh kültüründe de konu hakkında ayrıntılı bilgi ve hükümler derlenmiştir.
Kurban gerek fert gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan mali bir ibadettir. Kişi kurban kesmekle Allah’ın emrine boyun eğmiş ve kulluk bilincini koruduğunu canlı bir biçimde ortaya koymuş olur. Müminler her kurban kesiminde Hz. İbrâhim ile oğlu İsmâil’in Cenâb-ı Hakk’ın buyruğuna mutlak itaat konusunda verdikleri başarılı sınavın hâtırasını tazelemiş ve kendilerinin de benzeri bir itaate hazır olduğunu simgesel davranışla göstermiş olmaktadır.