Tuvaller çiçek açtı

Emeti Saruhan
00:004/03/2014, Salı
G: 3/03/2014, Pazartesi
Yeni Şafak
Tuvaller çiçek açtı
Tuvaller çiçek açtı

Bitki ressamı Işık Güner''in ilk kişisel sergisi açıldı. Çalışmaları bilimsel amaçlı makaleler ve kitaplar için kullanılan Güner; bilimsel verileri, sanatsal bir kaygıyla harmanlayıp, tuvallere çiçek açtırıyor.

Türkiye''nin sayılı bitki ressamlarından Işık Güner''in 41 resminin olduğu, ilk kişisel sergisi İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi''nde açıldı. Güner, Kraliyet Bahçıvanlık Topluluğu''nun Londra''da düzenlediği yarışmada altın madalya ve serginin en iyi resmi ödülü, Edinburgh''ta BISCOT adlı yarışmada 2009''da gümüş, 2011''de altın madalya ve şu ana kadar sadece iki kişiye nasip olan ''Mary Mendum'' ödülünü de 2 kere almış bir isim. 27 Mart tarihine kadar açık olacak sergi için, İTÜ Güner''in bazı resimleri ile kupa, defter gibi ürünler üretti. Bunların gelirleri öğrenciler için burs kaynağı olacak.

GENÇ YETENEKLER GELİYOR

Bitki ressamlığı Güner''in hayatına Marmara Üniversitesi, Çevre Mühendisliği bölümünde eğitim alırken girmiş. ANG Vakfı tarafından düzenlenen, Christabel King''in yaptığı, Bitki İllüstrasyon Temel Eğitim Kursuna katılan Güner, resme ve bilime çoçukluğundan beri ilgisi olduğu için bu alana yönelmiş. Osmanlı döneminde, önceleri stylize ederek, daha sonrasında gerçeğine oldukça yakın resim çalışmaları yapıldığını, ancak daha sonra bu değerleri kaybettiğimizi söyleyen Güner, bitki ressamlığının şimdilerde Türkiye''de yeniden gelişmeye başladığını ifade ediyor ve ileride harika bitki ressamlarımız olacağının da müjdesini veriyor.

SANAT VE BİLİM BİR ARADA

Bitki ressamlığında en yaygın iki tekniğin suluboya ve teknik kalem olduğunu söyleyen Güner, suluboyayı tercih ettiğini anlatıyor. Işık Güner, bitkileri resmederken, kendisi için bilimsel kaygı ön planda olmasına rağmen, sanatsal kaygıyı da gözardı edemeyeceğini ifade ediyor. Bitki ressamlığına başladıktan sonra bitkilere olan bakışının değiştiğini de ifade eden Güner, ''Bitkinin bütün detaylarını çok iyi gözlemleyerek bu çalışmaları yapabiliyorum. Bu sayede daha önce hiç fark etmediğiniz bir detayı, güzelliği görebiliyorsunuz. Bitkiler benim için renklerden ve detaylardan oluşan harika bir dünya'' diyor.

TÜRKİYE FLORASINI ÇİZECEK

Şu anda Türkiye bitkileri konusunda büyük bir çalışmanın ön aşamalarının başladığını anlatan Güner, ''Resimli Türkiye Florası Projesi kapsamında Türkiye''nin bütün bitkilerinin resmedilmesi planlanıyor. 3 bin türü endemik, yani Türkiye''ye ya da sadece o bölgeye özel olmak üzere 11 bin bitki türünden bahsediyorum. Bunların yanısıra sürekli bulunan yeni türler floramıza ekleniyor'' diyor.