Türkiye Yazarlar Birliği yılın yazar, fikir adamı ve sanatçılarını seçti Başarı ödüllendirildi

.
00:002/01/2001, Salı
G: 31/12/2013, Salı
Yeni Şafak
Türkiye Yazarlar Birliği yılın yazar, fikir adamı
Türkiye Yazarlar Birliği yılın yazar, fikir adamı

TYB 2000 yılının başarılı yazar, fikir adamı ve sanatçılarını açıkladı. Ödül alan isimleri açıklayan TYB Başkanı Nazif Öztürk "Düşüncenin önündeki engeller kalkmalı" dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından geleneksel olarak her yıl seçilen 'yılın yazar, fikir adamı ve sanatçıları' açıklandı. 2000 yılı değerlendirmelerinde, hikaye dalında Fatma Karabıyık Barbarosoğlu "Gün Akşamsızdır" adlı eseri ile ödüle layık görülürken, basın fikir dalında ödüle Ahmet Altan layık görüldü. Fethullah Gülen ise eğitim ve kültür alanındaki hizmetleri ile 'Üstün Hizmet Ödülü' alanlar arasında yer aldı.

TYB Başkanı Nazif Öztürk düzenlediği basın toplantısı ile ödül alanları açıkladı. Ödül alan isimlerin geniş bir anket çalışması ile tespit edildiğini açıklayan Öztürk, 2000 yılı içinde yayınlanmış kitapların ödül dağıtımında esas alındığını belirtti. Öztürk, ödüle layık görülen hiç kimsenin önceden haberdar edilmediğini de söyledi.

Üçüncü bin yılı yaşadığımızı hatırlatan Öztürk, "Düşünmenin ve düşündüğünü ifade etmenin suç olmaktan çıktığını, fikir ve ifade özgürlüğünün önündeki bütün engellerin kaldırıldığını, ülkemizin kamil manada insan hakları, demokrasi, hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü tatbikatının hakim olduğunu, fikir adamı ve sanatçıların üzerindeki baskıların, inanan ve inandığı gibi yaşamak isteyen kesimlerin başları üzerinde sallanan demoklesin kılıcının ortadan kalktığını sizlere müjdelemek isterdim. Üçüncü bin yılda ve bilgi çağında bunu yapamadığım için üzgünüm. Düşünen ve düşündüğünü yazılı ve sözlü olarak kayda geçiren bir sivil toplum örgütünün başkanı olarak vatandaşlarımızı çağdaş dünya insanlarının sahip olduğu haklardan mahrum eden herkesi kınıyorum" dedi.

Yazarlarımız ödül aldı

Gazetemiz yazarlarından Fatma Karabıyık Barbarosoğlu, "Gün Akşamsızdır" adlı hikaye kitabıyla hikaye dalında, Mustafa Kutlu geçen yılın en gözde kitaplarındran biri olarak nitelenen "Uzun Hikaye" adlı hikaye kitabında kullandığı diliyle 'Dil' dalında ödüle layık görüldü.

Şehir Kitapları dalında Önal Mengüşoğlu, "Harput Şehrengizi" adlı çalışmasıyla, V. Bahadır Bayrıl "Şer Cisimler" adlı şiir kitabıyla, Elif Şafak "Mahrem" adlı kitabıyla roman dalında, Ziya Bakırcıoğlu "Remzi Oğuz Arık'ın Fikir Dünyası" çalışmasıyla biyografi dalında, Berat Demirci "Turna ve Gayda" adlı kitabıyla deneme dalında, Mehmet Genç "Osmanlı İmparatorluğu'nda Devlet ve Ekonomi" kitabıyla fikir dalında, Amet Uçar "140 Yıllık Miras, Güney Afrika'da Osmanlılar" çalışmasıyla araştırma dalında, Teoman Duralı "Çağdaş Küresel Medeniyet" adlı çalışmasıyla inceleme dalında ödüllendirildiler.

'Dar alan'da ödüllü

Sinema dalında Serdar Akar, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar adlı filmiyle ödül aldı. Türk Müziği dalında Göksel Baktagir "Doğu Rüzgarı" adlı çalışmasıyla ödüllendirilirken Kitap Yayıncılığı dalında kamu alanında Eyüp Belediyesi, özel alanda İnsan Yayınları ödüle layık görüldü. Üstün Hizmet Ödülleri, Fethulah Gülen (Eğitim ve Kültür), Âşık Yaşar Reyhani (Halk Kültürü), Atıf Kahraman (Spor Tarihi)'a verildi.