Kont Dracula'dan dünya prömiyeri

Aa
00:0021/11/2013, Perşembe
G: 21/11/2013, Perşembe
Yeni Şafak
Kont Dracula'dan dünya prömiyeri
Kont Dracula'dan dünya prömiyeri

Osmanlı döneminde Kazıklı Voyvoda namıyla tanınan Prens Vlad'ın efsaneleştiği "Kont Dracula", dizi ve filmlerin ardından şimdi de bale ile dünya sanat literatürüne girecek.

"Kont Dracula", Ankara Devlet Opera ve Balesince 30 Kasım'da dünya prömiyerini yaparak, 2 perdelik bir baleyle sanatseverleri selamlayacak.

Eserin müzikleri ve librettosuna imza atan Romen sanatçı Bujor Hoinic, kendisi gibi Transilvanya'da doğan ve yüzlerce yıldır hem halk kültüründe hem de popüler kültürde yer alan Kont Dracula'nın baleyle buluşmasını anlattı.

Romenler Dracula'ya şefkat duyuyor

Efsanelerin ardında küçük de olsa gerçeklik payı vardır. Hoinic, Romence "şeytan" anlamına gelen Dracula'nın, Eflak Voyvodası Prens Vlad'ın, çok fazla insan öldürdüğü için kanla beslendiği ve nasıl ne zaman öldüğünün bilinmemesi nedeniyle ölümsüz olduğu inancıyla vampir hikayelerinin ortaya çıktığını dile getirdi.

Eserin yazım aşamasında küçük bir kamuoyu araştırması da yaptığını kaydeden Hoinic, "Komşulara, arkadaşlarıma herkese Dracula'nın afişlerini gösterip yazılanı okumalarını istedim. Kont Dracula yazıyorum, herkes 'Drakula' okuyor. Böylece birçok kişinin vampirlerin en bilineni Dracula'yı tanıdığını gördüm" ifadesini kullandı.

Koreografi Nugzar ve Medeia Magalashvili, dekoru Savaş Camgöz ve kostümleri Gülay Korkut imzalı eserde Dracula olarak, Eren Keleş, Murat Spence, Kuzey Kıyıcan ve İlhan Durgut sahne alacak.