Kars'a insanlık anıtı

İha
00:0014/07/2007, Cumartesi
G: 14/07/2007, Cumartesi
Yeni Şafak
Kars'a insanlık anıtı
Kars'a insanlık anıtı

Ermenistan'daki Soykırım Anıtı'na karşılık Kars'a dikilecek olan İnsanlık Anıtı'nın alt yapı çalışmalarını yerinde inceleyen Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, anıtın iyi ile kötünün mücadelesini temsil edeceğini söyledi.

Ünlü heykeltıraş Mehmet Paksoy tarafından yapımına Ankara'da devam edilen ve Ermenistan'daki Soykırım Anıtı'na karşılık Kars'a dikilecek olan İnsanlık Anıtı'nın alt yapı çalışmalarını yerinde inceleyen Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, anıtın iyi ile kötünün mücadelesini temsil edeceğini söyledi.

Üçler Mahallesi'nde geçen sene başlayan çalışmalarla birlikte Ermenistan'daki 'Soykırım Anıtı'na karşılık olarak 'İnsanlık Anıtı'nı dikmeyi hedefleyen Kars Belediyesi, çalışmalarda büyük yol aldı. Tarihi Kars Kalesi'nin simetriğinde bulunan tepeye konulacak olan heykel, ünlü heykeltıraş Mehmet Paksoy tarafından Ankara'da yapılıyor. Biri savaşçı, diğeri barışçı iki insanın kucaklaştığını gösteren heykel, yaklaşık 35 metre boyunda ve 350 ton ağırlığında olacak. Anıtın yanı sıra tepeye bir de kafe verestoran yapmayı planlayan Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, buraya ulaşmak için de 3 ayrı yerden doğal taşla döşemeli yol yaptırıyor.

Bütün dünyanın büyük ve önemli kentlerinin sembolü olduğunu belirten Alibeyoğlu, "Örneğin Rio'da İsa Heykeli, Paris'te Eyfel Kulesi gibi bir sembolü, anıtı vardır. Biz de Kars'ı sembolize eden bir anıt yaptırmayı düşündük ve bunu projelendirdik. Şimdi heykeltıraş Mehmet Aksoy'a yaptırıyoruz. Anıtın alt yapısı bitti, kalıpları hazırlanıyor. Bu senenin sonunda tamamlanacak. İki insan figürü var. Birisi savaşçı, birisi de ona el uzatan bir insan figürü. Dünyada acıların çekildiği bugünlerde, ülkemizdegeçmişteki kimi acıların yaşandığı ve bir daha yaşanmaması adına bu anıtı yaptırıyoruz. Sarıkamış'ta 90 bin şehidimizin Allah-u Ekber Dağları'nda karda, tipide can verdiği ve sürekli işgal gören bu şehirden dünyaya mesaj veriyoruz. Bu anıt, Atatürk'ün de söylediği gibi, 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' anıtı olacak. Bir daha dünyada savaşların olmaması için herkesin kardeş olduğunu hatırlatmak için bütün dünyaya buradan bir insanlık mesajı verilecek" dedi.

Anıtla, insanlıktan ve barıştan yana olduklarının mesajını vereceklerinin altını çizen Alibeyoğlu, "Doğu'nun uygar kenti Kars'a yakışan da zaten budur. Bu anlamda Kars'ı sembolize eden bu anıt, kimi çevrelerce speküle edildi. Ama Habil ile Kabil'in, iyi ile kötünün mücadelesinin, insanlığın bir daha acı çekmemesinin anıtı olacak, yani insanlık anıtı olacak" diye konuştu.

Kars'ın, anıtın bulunduğu tepeye çıkan herkesin ayaklarının altında olacağını ifade eden Alibeyoğlu, anıtkafe ve restoran yaptıklarını da dile getirerek, "Bilindiği gibi İstanbul'da Yedi Tepe'de bu tür mekanlar var. Kayseri'de döner kule var. Kars'ta da böyle bir yere hemşerilerimiz hasretti. Yerli yabancı turistler ve bütün Karslılar burada oturup yemek yiyecek. Eski tarihsel doku da ayağınızın altında olacak. Üstte kale, altta Beylerbeyi Sarayı, Ulu Camisi, Kümbet Camisi, Evliya Camisi, Aliağa Camisive bütün o bölgeler görülebilecek. Bu bölge yeşil dokuya kavuşacak, Namık Kemal'in evi ve hamamlarla beraber Kaleiçi bölgesi kurtarılacak. Kültür turizminin Türkiye'deki kalbi olacak. Çok önemli merkezlerinden biri olacak. Namık Kemal'in evi civarından anıt için bir yol yapılıyor. Diğer yol ise Milli Eğitim lojmanlarının olduğunu taraftan yapılıyor. Bir yol da Üçler Mahallesi civarından yapılıyor. Üç kola doğal taştan yollar yapılacak. Bu bölge yine ağaçlandırmasıyla birlikte Kent Ormanı yapılacak ve doğaldokuya kavuşturulacak" şeklinde konuştu.