|

Carmina Burana ne anlatır?

Antalya Devlet Opera ve Balesi, Carl Orff'un müziği üstüne, Robert North'un koreografisini yaptığı "Carmina Burana" balesini, 14'ncü Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali kapsamında, Aspendos Antik Tiyatro'da sahneliyor.

İha
00:00 - 25/06/2007 Pazartesi
Güncelleme: 11:24 - 25/06/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Carmina Burana ne anlatır?
Carmina Burana ne anlatır?

Orkestra şefi Alexandru Samoila. Koreograf asistanı North'un aynı zamanda eşi, Sheri Cook. Dekor ve kostüm tasarımı Ömer T. Gündüz'e ışık ise Talip Şahin'e ait. Koro şefi Alexei Vinogradski, çocuk korosu şefleri ise Yasemin Aksu ve Mahir Seyrek.

Eserin bale solistleri, Melih Mertel, Tolga Burçak, Evren İskender, Derya Tokgöz, Selin İnan, Esra Taner, Murat Özdemir, Boğaç Özbakır, Cenk Şahinalp.

"Carmina Burana" bu yüzyılda bestelenen en ünlü eserlerden biri olarak kabul ediliyor. 13. yüzyılda genç rahiplerin çeşitli kiliselerden topladıkları, kadın, şarap gibi dünyevi zevklerden bahseden Fransızca, Latince eski el yazma metinlerin bir derlemesi niteliği taşıyor.

20. yüzyıl bestesi olmasına rağmen çağdaşlarından farklı olarak armonik açıdan basit bir çalışma olarak değerlendiriliyor. Eser, bazı açılardan vahşi ve kaba, pagan ve son derece etkili olarak nitelendiriliyor.

"CARMİNA BURANA" NE ANLATIR?

Eserin açılış teması, belki de en çok bilinen tema, yazgı, kader ve insanın alınyazısının yükseliş ve alçalışları hakkında. Ardından müzik Bahar'ın tomurcuklanmasına doğru yön değiştiriyor: uyanma, oynaşma, coşma ve ilk aşk. Gezegenlerin fiziksel çekimi kadar temel ve asıl, erkek ve kadının birbirlerine olan arzusu, ana fikir. Balenin ilerleyen bölümleri kadın ve erkek yaratılışlarının onları son birleşmeye götürecek olan ifade biçimleriyle devam ediyor. Taverna Bölümü, yaşlılığın ve ölümün kaçınılmazlığını içki içip, kumar oynayarak unutmaya ve örtmeye çalışan aynı zamanda arzuyla yanıp tutuşan genç erkekleri anlatıyor. Son bölüm, Aşk Sarayı, kadınlar hakkında. Daha yumuşak olan doğaları, kendi tutkularıyla olan savaşları ve kendilerini coşkunluğa ve doruğa ulaştıracak olan fiziksel aşkı kabul edişleri. Tüm orkestranın, koronun, çocuk korosunun ve dansçıların hep beraber sahnede coşkulu bir bütün oluşturduğu "Carmina Burana", çağdaş kostüm ve sahne anlayışıyla kurgulanmış bir bale.

17 yıl önce