Zeynep Kerman Kitabı, Türk edebiyatının son iki yüz yıllık tarihine muhtelif açılardan bakabilmiş, yaptığı akademik araştırmalarla, hazırladığı kitaplarla, yetiştirdiği birbirinden değerli ilim adamlarıyla, kültür dünyamızda yeri doldurulamaz isimlerden biri olan Prof. Dr. Zeynep Kerman'a, bir armağan niteliği taşıyor
Mehmet Kaplan'ın asistanı olarak çalışmalara başlayan, başta Ahmet Hamdi Tanpınar olmak üzere Türkoloji'ye damgasını vurmuş, yaptıkları çalışmalarla edebiyatımızı bugünlere taşımış hocalardan ders alan Zeynep Kerman, bugün Yeni Türk Edebiyatı sahasında sayılı isimlerden biri. Bu usta edebiyatçıyı anlatan Zeynep Kerman Kitabı Doç.Dr.Handan İnci tarafından hazırlanmış. Üç bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde Kerman'ın hayat hikayesine ve bibliyografyasına yer verilmiş. İkinci bölümde Bayram Kodaman, Selim İleri, Beşir Ayvazoğlu, Mirjana Teodosijevic, Zeynep Uluant gibi isimlerin Zeynep Kerman'la olan hatıralarına tesadüf ediyoruz. Bunların yanında Zeynep Kerman'ın akademik çalışmalarının farklı isimlerce ele alındığı makaleleri okuyoruz. Sözgelimi Abdullah Uçman, Tanpınar; Handan İnci, Samipaşazade Sezai; Ömer Faruk Huyugüzel, Halid Ziya; Emel Kefeli karşılaştırmalı edebiyat, Baki Asiltürk, hocanın Ahmet Haşim hakkındaki çalışmalarından söz açmışlar.
Üçüncü bölüm ise bir bakıma edebiyatın farklı disiplerinde yazılmış, Zeynep Kerman'a sunulmuş makalelere hasredilmiş. İnci Enginün, İhsan Oktay Anar'ın Amat adlı romanı üzerine yazmış. İsmail Parlatır XIX. Yüzyıl Türk Edebiyatında Tabiat'tan; Bilge Ercilasun, Ahmet Hikmet ve “Alparslan Masalı”ndan söz açıyor. Alev Sınar ise Aka Gündüz'ün romanlarındaki modern hayata değiniyor. Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı hakkında da Halûk Harun Duman bir yazı kaleme getirmiş. Kitabın hazırlanmasını sağlayan Handan İnci de Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat Romanında Kadının Sesi'ni anlatıyor bize. Bu isimlerle beraber bu kısımda, Fikret Türkmen, Rıza Filizok, Mirjana Teodosijevic, Şehnaz Aliş, Adnan Akgün, Murat Koç, Muharrem Kaya, Baki Asiltürk ve Mehmet Nuri Yardım gibi isimler yer alıyor. Edebiyatımızda güdük kalmış alanların başında gelen mukayeseli edebiyat çalışmalarında da baş köşedeki isimlerden biri olan Kerman, Goncourt Kardeşler, Emile Zola, Charles Baudelaire gibi isimlerin edebiyatımızla olan ilişkilerini ele alan makaleler yazar. Bunların yanında hazırladığı antolojiler, muhtelif isim ve meseleler hakkında yazdığı metinleri bulunur. Zeynep Kerman Kitabı, bize son dönem Türk edebiyatının dökümünü çıkaran, edebiyat fakültesinde ders veren hocalar başta olmak üzere , öğrencilere, araştırmacılara ve okurlara kadar binlerce edebiyat müptelasının üzerinde hakkı olan Zeynep Kerman'ı daha yakından tanımamızı sağlıyor.
1968'de İstanbul Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nden mezun olan Zeynep Kerman 1980'de “Halid Ziya Uşaklıgil'in Romanlarında Batılı Yaşayış Tarzı ile İlgili Unsurlar” adlı teziyle doktor olur. 1988'de Mimar Sinan Üniversitesi'ne bölüm başkanı olarak geçer. 19 Eylül 1997'de kendi isteğiyle emekliye ayrılır. Emekliliğinin ardından da birbirinden kıymetli eserleri okuyucularına sunar. Samipaşazade Sezai'nin bütün eselerini üç cilt halinde yayımlar. İnci Enginün'le birlikte çok konuşulan,
tartışılan, bir dönemin edebiyatını yeniden değerlendirmeye davet eden bir kitabı, Günlüklerin Işığında Tanpınar'la Başbaşa'yı gün yüzüne çıkarır. Kitap, başlıbaşına büyük bir sabrın ve emeğin ürünüdür. Abdullah Uçman, kitapta Kerman'ın Tanpınar hakkında yaptığı çalışmalara değinirken bu günlükten bilhassa söz açar ve yayıma hazırlanmasının büyük zorluklar meydana getirdiğini belirtir. Mehmet Kaplan ve Ahmet Haşim'in de bugün daha iyi anlaşılmasında da Kerman'ın büyük emekleri vardır.