Koronavirüs salgınına karşı dünya çapında aşı geliştirme ve uygulama çalışmaları hızla sürüyor. Bloomberg’in derlediği verilere göre, aşılama çalışmalarının başladığı günden bu yana 51 ülkede yaklaşık 40 milyon doz aşı uygulandı.
EN ÇOK AŞILAMA ABD’DE
Bloomberg’in raporuna göre, en çok aşılamanın yapıldığı beş ülke; ABD’de 13,7 milyon, Çin’de 9 milyon, İngiltere’de 4 milyon, İsrail’de 2,2 milyon, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 1,8 milyon doz aşı uygulandığı kaydedildi. Öte yandan, Türkiye’nin aşı programına yeni başlamasına rağmen, Kanada, Fransa, Polonya gibi ülkelere kıyasla vatandaşına daha fazla aşı sunduğu belirtildi.
GÜNDE ORTALAMA 2,44 MİLYON DOZ
Dünya genelinde 95 milyondan fazla vaka ve 2 milyondan fazla ölüme neden olan Kovid-19 salgınını durdurmak için ülkeler üreticilerden milyonlarca doz aşı sipariş etti. Ülkelerde dağıtılan ve uygulanan aşı dozlarının raporunu hazırlayan Bloomberg, 51 ülkede 39,7 milyondan fazla doz aşı uygulandığını açıkladı. Günlük aşı uygulanma oranının dünya genelinde ortalama 2,44 milyon doz olduğu belirtiliyor.
BAZI ÜLKELER AVANTAJLI BAŞLADI
Aşı kampanyalarının başlamasıyla, ülkeler arasında eşit aşılama olmadığı kaydedilirken, bazı ülkelerin aşılamada daha avantajlı başlangıç yaptığı görüldü. Çin ve Rusya kendi aşılarını piyasaya sürerek milyonlarca kişinin aşılanmasını sağladı. Çin, Sinovac Biotech, CanSino Biologics, Sinopharm aşıları ile 9 milyon doz aşıyı 100 kişide 0.64 oranında doz uyguladı. Rusya, Gamaleya aşısı ile 1.5 milyon doz aşıyı 100 kişide 1.02 doz oranında uyguladı.
İngiltere’de 5 ayda 54 milyon aşı hedefi
İngiltere’de hükümet, Haziran sonuna kadar tüm yetişkinlere koronavirüs aşısı yapmayı planlıyor. Telegraph gazetesinin haberine göre, Haziran ayı sonuna kadar 18 yaşından büyük herkese aşı yapılması yönündeki plan, hükümet tarafından benimseniyor. Aşı programının aylar içerisinde hızlanmasıyla, haftalık olarak 4-5 milyon aralığında kişiye koronavirüs aşısı yapılması öngörülüyor. Ülke genelinde 18 yaş üstü 54 milyon yetişkin var. Hükümet yetkililerine göre, tedarik sorunu çözüldüğü durumda, haftalık olarak aşı yapılabilecek kişi sayısı kısa zamanda artabilir.