Mavi için biraz daha dikkat

Ayşe Mine Alioğlu
00:0012/03/2021, الجمعة
G: 12/03/2021, الجمعة
Yeni Şafak
Görüntüler, sarı, turuncu ve kırmızı kategorideki illerde mavi kategoriye geçmek için biraz daha dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.
Görüntüler, sarı, turuncu ve kırmızı kategorideki illerde mavi kategoriye geçmek için biraz daha dikkat edilmesi gerektiğini gösteriyor.

Koronavirüsle mücadelede bu ayın başında başlayan kontrollü normalleşmeyle açılan kafe ve restoranlarda 07.00-19.00 kuralına uyan yok. İstanbul’da Çapa, Fındıkzade ve Aksaray’daki mekanlar 21’e kadar kepenk indirmiyor. Pastane ve börekçilerin maskesiz ve mesafesiz tıka basa dolu olduğu görülürken, sigara yasağını dahi takan yok.

Koronavirüs günlük vaka sayıları giderek artıyor. Sağlık Bakanlığı’nın haftalık vaka haritasında “sarı” ile gösterilen orta riskli iller ve “turuncu” ile gösterilen yüksek riskli iller hızla çok yüksek riskli illerin gösterildiği “kırmızı”ya doğru ilerliyor.
Oysa bütün illerde mavi ile gösterilen düşük riskli iller kategorisine geçmek için “seferberlik” var!
Artan vakalarda vatandaşların kişisel özensizliklerinin yanı sıra kurallara uymayan iş yerlerinin de etkisi çok büyük.

MEKANLARI GEZDİK

  • 1 Mart’ta başlayan kontrollü normalleşmeyle beraber 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet göstermesi gereken lokanta, restoran, kafeterya, pastane ve tatlıcı gibi yeme içme yerlerinin bazılarının kurallara uymadığına dair duyumlar aldık.
    Bu iddialar üzerine Yeni Şafak muhabiri, çarşamba akşamı saat 19.00 ile 21.00 arası Çapa, Fındıkzade, Aksaray ve Bakırköy’deki mekanları dolaştı.
    İlk durağımız zincir börekçilerden birinin Fındıkzade’de bulunan şubesi oldu. Saat 19.00’da mekâna girip üst katına çıkıyoruz.

SİGARA YASAĞINA DA UYMUYORLAR

Masaların hemen hemen hepsi dolu. Maskesiz ve sosyal mesafesiz şekilde müşteriler sohbet edip bir şeyler yiyip içiyor. Mekânın yasak saatinde açık olmasının yanında kapalı alanda sigara yasağının delindiğini de görüyoruz. Bu börekçiden çıkıp hemen bitişiğindeki pastaneye geçiyoruz.
İç kısımda oturma yerlerinin olmadığı mekânın verandasında 19.30’da vatandaşlar gayet rahat oturmaya devam ediyor. Yol boyunca bazı işletmelerin kapalı olduğunu, bazılarının paket servisi yaptığını, bazılarının ise hizmet vermeye devam ettiğini fark ediyoruz. 19.45’te hamburger dükkanlarından birinin içine giriyoruz.
Oturmamızla kalkmamız bir oluyor, garson dükkânı kapadıklarını söylüyor. İçeride oturanlarını sorduğumuzda onların saat 19.00’dan önce geldiklerini belirtiyor.

İÇERİDE YER VAR

  • Aksaray’a doğru yürümeye başlıyoruz. Sokaklar ve cadde 20.30’da hıncahınç dolu. Restoranların hepsi açık. Aksaray’daki kebapçıların önüne geliyoruz.
    Kebapçıların garsonları açık olduklarını ve içeride oturacak yerlerin bulunduğunu söylüyor. Sokağa çıkma yasağına 30 dakika kala Aksaray’daki parklar ve restoranların bir kısmı müşterilerle doluydu. Bakırköy’e gitmek için Aksaray’dan metroya biniyoruz.
    Ancak saat 20.45’de metro oldukça kalabalık. İncirli’de indikten sonra metro çıkışındaki tüm mekanlar kapalı.

İstanbul'a sıkı takip: Kapalı mekanlarda HES dönemi

İstanbul’da, 15 Mart’tan itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşları ile bir çok yere girişte Hayat Eve Sığar (HES) kodu zorunluluğu getirildi. İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi’nce alınan karara göre 15 Mart’tan itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşları ile Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı tüm resmi, özel okul ve kurumlara girişlerde HES kodu kontrollerinin yapılması zorunluluğu getirildi.

KAFE VE BERBERLER DAHİL

  • Kentte, 15 Mart’tan itibaren girişlerde HES kodu kontrollerinin yapılması zorunluluğu getirilen diğer kurumlar ise şöyle:
    Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, kooperatifler ve kat malikleri tarafından düzenlenecek genel kurul dahil, kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikler, kahvehane, kıraathane, internet kafe, internet salonu, elektronik oyun salonları, bilardo salonu, dernek lokali, lunapark, tematik parklar, berber, kuaför, güzellik salonu, güzellik merkezleri, hamam, sauna ve masaj salonu, kaplıca, nikah salonu, düğün salonu, tiyatro vb. kültürel aktivite yerleri, kütüphane, spor salonları ve spor merkezleri.
#​Koronavirüs
#Normalleşme
#Mekanlar