Koronavirüs salgınında ev içi bulaş riskine dikkat: Bir korona hastası aile bireylerini ölüme götürüyor

09:4031/12/2020, Perşembe
G: 31/12/2020, Perşembe
IHA
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Şevket Özkaya ise aile içinde bulaşın çok olduğu belirterek koronavirüs hastası kişilerin özellikle yaşlıları yoğun bakıma düşürecek kadar zatürre yaptığını söyledi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Şevket Özkaya ise aile içinde bulaşın çok olduğu belirterek koronavirüs hastası kişilerin özellikle yaşlıları yoğun bakıma düşürecek kadar zatürre yaptığını söyledi.

Uzmanlar yeni yıl yaklaşırken Kovid-19 bulaş riskinden dolayı evlerde veya herhangi bir mekanda toplu eğlenceler yapılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Şevket Özkaya da 3-4 aydır ailedeki bir kişinin bütün aile fertlerini enfekte ettiğini belirterek koronavirüs hastalarının akciğerlerini inceledi.

Samsun’da özellikle koronavirüs vakalarının yüzde 100 oranında artış gösterdiği zamanlarda uzmanlar akraba ziyaretlerini virüsün yayılmasında en önemli faktör olarak gösteriyordu. VM Medical Park Samsun Hastanesi’nde görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Şevket Özkaya ise aile içinde bulaşın çok olduğu belirterek koronavirüs hastası kişilerin özellikle yaşlıları yoğun bakıma düşürecek kadar zatürre yaptığını söyledi.

Her ailede bir kişi enfekte oldu

Farklı aileden yaşları yüksek olan 4 kişinin akciğer tomografilerini de inceleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya genellikle hastaların akciğerlerinin hava yerine bir sıvı ile dolduğunu belirterek, "Biz mart-nisan aylarından sonra Türkiye’de koronavirüs vakalarının ilk olduğu dönemlerde genelde her ailede bir kişinin enfekte olduğunu görüyorduk. Onu kontrol altına almaya çalışıyorduk. Oysa son 3-4 aydır ailedeki bir kişinin bütün aile fertlerini enfekte ettiğini ve en az 5 ile 10 kişilik bir ailede herkesin enfekte olduğunu görüyoruz. Bu kişilerin en az 1-2 tanesinin özellikle yaşlı kişileri yoğun bakıma düşürecek kadar zatürre olduğunu gördük" dedi.

Tomografilerde yaygın buzlu camlar ve sıvı

Farklı ailelerden 4 kişinin akciğer tomografilerine bakan Prof. Dr. Özkaya, "82 yaşındaki 4 çocuğu da koronavirüse yakalanmış bir hastanın filmine bakarsak, akciğerlerinde yaygın pnönomoni olduğunu görüyoruz. Bu kişi yoğun bakımda tedavi altına alındı. Artık eskisi gibi ailede tek tük enfektelere bakmıyoruz. Ailenin tamamı enfekte oluyor ve özellikle yaşlıları çok ciddi zatürreye döndürecek klinik durumlarla karşılaşıyoruz.
58 yaşında genç bir annenin akciğerlerine bakıyoruz. 3 çocuğunun hepsi ve eşi de enfekte olmuş. Ailede bir kişi enfekte olunca hepsini enfekte etmiş. Maalesef içlerinde immün direnci en düşük olan ve yaşı en büyük olanın akciğerleri solunum yetmezliğine gidecek şekildedir.
Her iki akciğerinde de yaygın infiltrasyonla tedavi veriyoruz. Hasta hayati tehlikeyi atlattı. 63 yaşında bir hastanın akciğerlerini inceliyoruz. 63 yaşındaki bu anne yaşıyor ama bu kişilerinin anneannelerini ve babaannelerini Kovid-19 dolayısıyla kaybettik" diye konuştu.

Yeni yıl eğlencesine son vermenizi istiyoruz

Fransa’da yapılan bir araştırmada virüsün en çok iş ortamlarında ve aile yemeklerinde bulaştığının saptandığını söyleyen Özkaya, "Mart, nisan ve mayıs aylarında tek tek vaka gördüğümüzde şaşırıyorduk. Şimdi bütün ailenin bireyleri enfekte oluyor ve bunlardan yaşlı olanlarını ciddi akciğer komplikasyonlarından dolayı yoğun bakıma almak zorunda kalıyoruz. Özellikle Fransa’da yapılan araştırmalarda enfekte etme oranının en yüksek iş toplantılarında ve aile yemeklerinde olduğunu saptamışlar. Özellikle yaklaşan yeni yıl yıl nedeniyle gerçekten sevdikleriniz düşünüyorsanız, yılbaşını ayrı ayrı yerlerde geçireceksiniz. İş toplantıları online döndü ama ailelerin de bir araya gelmemesi gerekiyor. Yeni yılda sizden isteğimiz lütfen bir arada olmayın ve ayrı ayrı geçirin. Yeni yıl eğlencesine son vermenizi istiyoruz" şeklinde konuştu.

#Koronavirüste korkunç aile faktörü
#Bir korona hastası diğer aile bireylerini ölüme gö