İlaçları kullanın!

Aybike Eroğlu
Yasemin Asan
00:0030/11/2020, Pazartesi
G: 30/11/2020, Pazartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Sağlık Bakanlığı, korona tedavisinde kullanılan ilaçların kalp krizine yol açtığı, ciğerleri iflas ettirdiği gibi asılsız söylentiler üzerine rehber hazırlayıp 81 il’e gönderdi. Erken tedavinin önemine dikkat çeken bakanlık günlük ilaç dozunu şu şekilde açıkladı: Favipiravir ilk gün sabah ve akşam 8’er adet, daha sonra 3’er adet içilecek. Hidroksiklorokin ise 5 gün boyunca sabah ve akşam 1’er tane alınacak.

Türkiye, koronavirüs salgınıyla mücadelede kritik eşikten geçiyor.
Yeni vaka artışları korkutucu boyutlara ulaşırken, Sağlık Bakanlığı her fırsatta tedbirin elden bırakılmaması yönünde çağrıda bulunuyor.
Virüsle mücadele edilirken en önemli sac ayaklarından biri olan ilaç kullanımıyla ilgili ise son dönemde ortaya atılan bazı iddialar ise insan sağlığının nasıl hiçe sayıldığını gözler önüne seriyor.

MÜCADELEYİ SEKTEYE UĞRATIYOR

  • Özellikle sosyal medya üzerinden yürütülen kirli algıyla, tedavide kullanılan ilaçların kalp krizine yol açtığı, beyinde pıhtı attırdığı, karaciğerleri iflas ettirdiği yönünde türlü iddialar körükleniyor.
    Bazı vatandaşlar bu dedikodular nedeniyle ilaç kullanma konusunda tedirginlik yaşarken, bu durum salgınla mücadeleyi sekteye uğratıyor.

HAREKETE GEÇTİLER

Artan şikayetler üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, tedavi sürecinde kullanılan ilaçların etkinliğinin sağlanması ve
yanlış kullanımın önüne geçilmesi amacıyla broşür hazırlayarak 81 ile gönderdi.
Rehbere göre hem “Ayaktan izlenecek komplike olmayan veya hafif-orta pnömonisi (zatürre) olan olası/kesin Kovid-19 olgularında” hem de “Yatış endikasyonu olan Kovid-19 olgularında” Hidroksiklorokin veya Favipiravir kullanımı öneriliyor.

İKİ İLAÇ İLERLEMEYİ ÖNLÜYOR!

  • Sağlık Bakanlığı, her iki ilacın da mutlaka hekim tavsiye ve gözetiminde kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.
    Erken başlanan ve doğru dozlarda alınan ilaç tedavisinin, hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engellediği ve yoğun bakıma geçiş oranını düşürdüğüne işaret eden
    Sağlık Bakanlığı, Koronavirüs Bilim Kurulu’nun tanı ve tedavi rehberinde de yer alan ilaçların kullanımında en çok karşılaşılan sorunlardan olan ‘ilaç dozunun karıştırılması’ konusuna broşürlerde açıklık getirildi.

İşte doz takvimi

İki ilacın kullanım zamanı ve dozlarına açıklık getirilen broşürlerde, kullanımın uygun olmadığı hallere de dikkat çekiliyor.

Buna göre Favipiravir’in ilk gün sabah ve akşam 8’er tane, devamında ise 4 gün boyunca yine sabah ve akşam 3’er tane içilmesi gerekiyor. Gebelerde ve emziren annelerde Favipiravir kullanılmıyor. Hidroksiklorokin’in ise sabah ve akşam 1’er tane olmak üzere 5. günün sonunda toplam 10 tablet alınması öneriliyor.

Bu ilaç ise kalp rahatsızlığı ya da ritim bozukluğu olanlarda kullanılmıyor. Vatandaşların aldıkları dozu bu broşürler üzerinden işaretleyerek takip edebilecek. Broşürlerde ayrıca herhangi bir yan etki görüldüğünde veya şikayetler arttığında hekime başvurulması gerektiği de vurgulanıyor.

Belirtilerim 2 günde bitti

  • Sosyal medyada ilaçlarla ilgili korkunç söylentiler ortaya atılıyor. Sosyal medya kullanıcıları, kendilerine söylenenleri paylaşıyor.. Bir sosyal medya kullanıcısı, yaşadıklarını
    “Beni arıyorlar ilaçları içme kalp krizi geçirirsin, beynine kan pıhtısı gider, karaciğer hastası olacaksın, arayıp ağzından burnundan kan gelecek diyen de oldu. Bir an kendimi intihar ediyorum öleceğim sandım. İçtim iyileşeli 20 gün oldu, çok şükür yaşıyorum”
    diye anlattı. Bir başka kullanıcı da ilaca hemen başladığını söyleyerek
    “Belirtiler 2 günde bitti. Söylenenlere uyun, doktorlara saygı!”
    diyerek tavsiyelere uyulması çağrısı yaptı.

185 kişi vefat etti

Türkiye’de son 24 saatte 185 kişi korona virüsten hayatını kaybetti, toplam can kaybı 13 bin 558’e yükseldi.
Dün 29 bin 281 yeni vaka tespit edilirken bunların 6 bin 439’u hastanede tedavi görmeye başladı.
Dün iyileşen 4 bin 15 kişiyle birlikte iyileşen hasta sayısı 400 bin 242’e yükseldi. Bütün hastalarda zatürre oranı yüzde 3,4, toplam ağır hasta sayısı ise 5 bin 11 oldu.

Türkiye’nin ilk mRNA aşısı

  • Türkiye’de ilk defa genetik teknolojiyi kullanarak, mRNA temelli koronavirüs aşısı geliştirildi.
    Koronavirüs aşısı geliştiren 13 merkezden biri olan Selçuk Üniversitesi Tıbbi Genetik Bölümü’nde Türkiye’de ilk defa genetik teknoloji kullanılarak mRNA temelli koronavirüs aşısı laboratuvar ortamında sentezlenerek, hayvan testleri aşamasına geldi.
YAZIN İNSANLARA UYGULANACAK
Türkiye’nin ilk m RNA aşı çalışmasına 15 Haziran’da başladıklarını belirten Tıbbi Genetik Bölümü Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Koçak şöyle dedi: “mRNA teknolojisi dünyada 3’üncü aşı teknolojisi olarak tanımlanıyor.
Bu konu üzerinde yoğunlaştık. Türkiye’nin m RNA teknolojisiyle geliştirilmiş ilk aşısı oldu. Şu anda hayvan çalışmaları aşamasına geçmiş bulunmaktayız.
Yaz aylarında insanlara uygulanabilecek düzeye getirmeyi planlıyoruz. Yaz ortalarında süreç istediğimiz gibi tamamlanırsa, insanlara uygulamaya başlamış olacağız.”

Anaokullarında uzaktan eğitim

  • Başkentte resmi anaokulları, ana sınıfları ve uygulama sınıflarında eğitim-öğretim uzaktan yapılacak. Ankara Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla 30 Kasım tarihi itibarıyla 4 Ocak 2021’e kadar kent genelindeki resmi anaokulları, ana sınıfları ve uygulama sınıflarında eğitim-öğretimin uzaktan eğitim yoluyla sürdürüleceğini bildirdi. Balıkesir, Edirne, Eskişehir ve Tokat’ta da resmi anaokulu ve ana sınıfları ile uygulama sınıflarında eğitim uzaktan yapılacak.

#İlaç
#Sağlık Bakanlığı
#Koronavirüs