Türkiye’nin Kovid-19 salgınıyla mücadelesinde 58 gün geride kaldı. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının titiz çalışmalarıyla Türkiye, 2 ay içinde normalleşme sürecine girmeyi başardı. Bu başarının en önemli ayağını ise filyasyon süreci oluşturdu. Kovid testi pozitif çıkan vakaların, temas ettiği kişileri adeta dedektif gibi arayan ekipler bu süreçte virüsün yayılım hızını büyük oranda kesti. Yeni Şafak, Fatih İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün görevlendirdiği filyasyon ekipleriyle sahaya indi. Filyasyon işleminin nasıl yapıldığın an be an takip etti.
Kısa bilgilendirmenin ardından filyasyon ekibiyle birlikte sahaya inmek üzere toparlandık. Dr. Mustafa Sever ve Dr. Yasin Özer’den oluşan iki kişilik filyasyon ekibinin koruyucu kıyafetlerini giymesinin ardından araçlarımıza yöneldik. Takip süreci de böylece başlamış oldu. Ekipler, kısa süren yolculuğun ardından Karagümrük’te Kabakulak ikinci çıkmazında bulunan binaya ulaştı. Filyasyona gelinmeden önce sistemden bilgi mesajı atılan vatandaş, daha sonra kapıda bu kez de telefonla aranarak bilgilendirildi.
Sürüntü işleminin alınmasından sonra konuşan Faruk Eldem, “Hastanemize Kovid pozitif vakası gelmişti. Biz kendisine müdahale ettik. Daha sonra bende bazı belirtiler görülmeye başlandı. Vakanın temas ettiği kişiler araştırılırken, arkadaşlar benim ismimi de vermiş. İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri benimle iletişime geçti, bugün de gelip örneği aldılar” dedi. Eldem’in ev arkadaşı Mücahit Aker de, “Ekiplerin geleceğini biliyorduk ama bu kadar süratle geleceklerini tahmin etmiyorduk” diye konuştu.
İlk vaka çıktığından beri filyasyon ekibinde yer alan Doktor Yasin Özer, “Filyasyon yaparken bir pozitif vaka oluyor ve onun temas ettiği kişilerle görüşüyoruz. Beyefendi pozitifti, 3 aylık bebeği vardı numune aldık pozitif çıktı. Sonra takip ettim evde izole oldu negatife döndü. Tedaviden daha çok tanıya yönelik çalıştığımız için çok sıkıntı yaşamıyoruz. İnsanlar kurallara uysun evden çıkmasın istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Fatih’in İstanbul Valiliği, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediye ve tüm müdürlüklerin bulunduğu nokta olması açısından İstanbul’un koordinasyon merkezi olduğunu aktaran Dr. Melek Nur Aslan, “İstanbul’da sağlıkçılardan oluşan 1200 ekip sahada. Pozitif vakaların temas ettiği aile bireylerinden, komşulara, bakkaldan, esnafa, çalışma arkadaşlarından, bindikleri otobüs, minibüs ve taksilere kadar geniş çerçevede adeta dedektif titizliğinde bir çalışma yapıyoruz” diye konuştu.