İngiltere'den bomba iddia: Rus ajanlar aşı formülümüzü çaldı

16:5311/10/2021, Pazartesi
G: 11/10/2021, Pazartesi
Diğer
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

İngiliz medyası Rusya'nın Oxford/AstraZeneca aşısının formülünü çaldığını ve kendi koronavirüs aşısı Sputnik V'yi oluşturmak için kullandığını iddia etti. Rusya Devlet Başkanı Putin'in casuslarından birinin aşının formülünün yanı sıra şirketin hayati verileri çaldığına dair kanıtları olduğunu aktardı. İddialar üzerine açıklama yapan Kremlin ve Sputnik V aşısının geliştiricileri haberin ‘yalan’ olduğunu belirtti.

The Sun’ın haberine göre Rus casuslar geçen yıl Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca tarafından geliştirilen viral vektör aşısının formülü çaldı. Casusların çaldığı bilgiler arasında, AstraZeneca aşısının formülünün yanı sıra, ilaç firmasına ilişkin önemli bilgiler de yer aldığı öne sürüldü.

Bununla birlikte, Rusya'nın Sputnik aşısı, Oxford/AstraZeneca tarafından tasarlanan aşıya benzer bir teknoloji kullanıyor. Habere göre, İngiliz güvenlik ekipleri aşının kopyalandığından oldukça emin olduklarını açıkladı.

  • Diğer taraftan, bu yıl aralarında Microsoft’un da bulunduğu bir dizi kuruluş Rus devlet destekli bilgisayar korsanlarının Covid aşısı geliştiren İngiltere, ABD ve Kanada kurumlarını hedef aldığını açıklamıştı.

KREMLİN: BİLİMSELLİKTEN UZAK BİR GAZETE

The Sun'ı 'bilimsellikten uzak bir gazete' olarak tanımlayan Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov 'Yayınlarını da bilim dışı olarak değerlendiriyoruz' dedi.

SPUTNİK V: 7 YIL ÖNCE TASARLANDI

Sputnik V aşısının geliştiricileri tarafından, The Sun gazetesinin ortaya attığı, Rus uzmanların aşının formülünü yabancı uzmanlardan çaldığı iddiaları ile ilgili açıklama yapıldı.

Açıklamada,
“İngiliz basını ‘çalıntı’ teknolojinin kullanıldığına ilişkin eski yalan haberleri bir kez daha kabul ettirmeye çalışıyor. Sputnik V 7 yıl önce tasarlanmış olan insan adenovirüsü platformu temelli ve şempanze adenovirüsü temelli AstraZeneca aşısından çok farklı. Basındaki yalanlar koronavirüsle mücadelede uluslararası işbirliğini baltalıyor”
ifadeleri kullanıldı.

ASTRAZENECA/OXFORD AŞISI VE SPUTNİK V ARASINDAKİ BENZERLİKLER

NTV'nin aktardığı bilgiye göre, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilen aşılar arasında öne çıkan farklılıklardan ilkini üretim aşaması oluşturuyor. Pfizer/BioNTech ve Moderna mRNA teknolojisi kullanarak iki farklı aşı geliştirdi.

Bu teknik kapsamında, virüsün genetik kodunun bir bölümü alınıyor ve hücrelere nüfuz edilmesi için yağ ile kaplanıyor. Bu sıvı, insanlara enjekte ediliyor. Böylece virüsten alınan genetik kod insan hücrelerine ulaştırılıyor.

  • Aşı, hücrelerin koronavirüsün hücreye girmesini sağlayan başak proteinin kopyasını üretmesini sağlıyor. Böylece, bağışıklık sistemi de antikor üretiyor ve T hücreleri de vücudun zararlı olarak algıladığı bu yapılarla mücadele etmeye başlıyor.

Sputnik V ve Oxford/AstraZenaca aşıları ise viral vektör yöntemiyle geliştirildi. Viral vektör aşıları ağırlıklı olarak virüslerin zayıflatılarak hastalığa yol açma kabiliyeti ortadan kaldırılarak bağışıklık kazanılmasını sağlıyor. Vücuda giren virüs hastalığa neden olmasa da bağışıklık sistemini tetikleyerek antikor üretilmesini sağlıyor. Aşılarda kullanılan en eski metotlardan biri olan bu teknik çiçek aşısında kullanıldı ve etkinliği hala en yüksek aşılardan biri olma özelliğini sürdürüyor.

SPUTNİK V'NİN ETKİNLİK ORANI DAHA YÜKSEK

Türkiye’de önümüzdeki dönemde kullanıma geçecek olan Rusya’nın koronavirüs aşısı Sputnik V’nin son etkinlik verileri Haziran ayında açıklandı. Birleşik Arap Emirlikleri’nde 81 binden fazla kişi üzerinde yapılan çalışmada aşının koronavirüse karşı yüzde 97,8 oranında koruma sağladığı belirtilirken, ciddi vakaları önlemede yüzde 100 etkili olduğu bildirildi.

Öte yandan, aşısının kanda pıhtılaşmaya neden olduğuna yönelik raporlar nedeniyle 'gözden düşen' İsveç-İngiliz firması, Şubat ayında aşının koronavirüse karşı yüzde 76 koruma sağladığını duyurdu. Söz konusu yeni çalışmanın ara güvenlik ve etkinlik analizlerine ilişkin veriler ise paylaşılmadı.



#Rusya
#İngiltere
#The sun
#Sputnik V
#Astra Zeneca