Kentsel dönüşüm kapsamında, eski ve riskli binalar yıkılarak yerine daha sağlam binalar inşa ediliyor. Binalarını kentsel dönüşüme veren vatandaşlara devlet bir takım destekler veriyor. Riskli olduğu düşünülen bir binayla ilgili Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunulması gerekiyor. Peki Kentsel dönüşüm devlet desteği ne kadar? Kentsel dönüşüm şartları nelerdir, kira desteği için istenen belgeler neler? İşte detaylar.
Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında riskli olarak tespit edilen yıkılarak yerine deprem yönetmeliğine uygun daha sağlam binalar inşaa ediliyor. Devlet kentsel dönüşümü teşvik etmek için ise vatandaşlara bir takım yardımlarda bulunuyor. Peki kentsel dönüşümün şartları nelerdir, dönüşüm kira yardımı nasıl, nereden alınır, kira yardımı alma belgeleri neler? İşte kentsel dönüşüm başvuru şartları...
Kentsel dönüşüm başvurusu nasıl yapılır?
Riskli olduğu düşünülen bir binayla ilgili Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuruda bulunulması gerekiyor. Başvuru yapıldıktan sonra riskin seviyesinin tespitinin gerçekleştirilmesi için bina denetlemeleri yapılacak. Risk durumunun belli olmasıyla bina kentsel dönüşümden yararlanabiliyor.
Kentsel dönüşüm için istenen belgeler neler?
Oturan kişilerin ya da sahibinin Kimlik belgesi fotokopisi
Tapunun fotokopisi Hisse oranlarını belirten belge
Belediyeden statik proje belirten belge
Vekaletname Yerleşim yerini doğrulayan yazı belgelerinin toplanması gerekiyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar neler?
Başvurunun yapılacağı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü'nden alınacak başvuru formu
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
Gayrimenkulün bağımsız bölümünü gösterir tapu senedinin aslı ve fotokopisi
Nüfus müdürlüğünden alınacak ıslak imzalı nüfus kayıt örneğinin aslı
IBAN numarasının yer aldığı hesap cüzdanı fotokopisi (T.C.Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğü, banka hesabının kamu bankalarına ait vadesiz hesap olmasını ve mümkünse Ziraat Bankası ya da Halkbankası olması gerektiğini belirtmektedir.)
Konut çok hisseli ise kira yardımı almak isteyen malike ait bölümün son 3 aya ait doğal gaz, elektrik ya da su faturalarından birinin aslı ibraz edilmelidir.
Vekaletname aslı ve fotokopisi
Vekilin nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
Vekaletname ile yapılacak kira yardımı başvurusunda vekaletnamede "6306 sayılı Kanun kapsamında yapılacak kira yardımı başvurusu için yetki verilmesi" ibaresinin yer alması gerekmektedir.
Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları neler?
Kentsel dönüşüm alanındaki konutlarda kiracı olarak yaşayan kişiler de kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmekte. Kiracılara 2 aylık kira bedeli yardımı yapılmakta. Başvuru şartları şu şekilde:
- Tahliye itibariyle en fazla 1 yıl içerisinde başvuru gerçekleşmelidir.
- Kentsel dönüşüm kira yardımı için ise belediyelere başvuru yapılır.
- Binanın kentsel dönüşüme uygun olduğuna dair belge ile başvuru gerçekleştirilmelidir.
- Özellikle yapının riskli olduğunun belgeleyen rapor ve yıkım formu üzerinden başvuru yapılmalıdır.
- Güncel tapu kaydı ve belgesi zorunludur.
- Nüfus kimlik fotokopisi üzerinden başvuru gerçekleşir.