14 Mayıs 2023 Kahramanmaraş Andırın seçim sonuçları sorgulanıyor. Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapıldı. Türkiye, 18 yaşını doldurmuş yaklaşık 65 milyon seçmen oy kullandı. 08:00’de başlayan oy verme işlemi saat 17:00’da sona erecek. YSK’nın seçim yasaklarını kaldırmasından sonra seçim sonuçları, cumhurbaşkanı adayları ile partilerin ve ittifakların oy oranları da anlık olarak Yeni Şafak seçim sayfasında canlı olarak yayınlanacak.
Kahramanmaraş Andırın Seçim Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?
14 Mayıs 2023 Pazar günü oy verme işlemi saat 08.00'de başlayıp saat 17.00'de sona erecek. Seçim günü bütün yayınlar, saat 21.00’den sonra serbest olacak, ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.
AK PARTİ KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
1- Vahit Kirişçi
2- Ömer Oruç Bilal Debgici
3- Mevlüt Kurt
4- Tuba Köksal
5- Mehmet Şahin
6- Hasan Gezginç
7- Koray Kıraç
8- Ramazan Gürbak
CHP KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
1. Ali Öztunç
2. İrfan Karadutlu (DEVA Partisi)
3. Mehmet Bağlar
4. Ejder Kaygusuz
5. Naile İşlek
6. Tufan Yanar
7. Aziz Cem Güner
8. Çağatay Atasay
İYİ PARTİ KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
1- Ahmet Çabukel
2- Neslihan Koca Nergiz
3- Ziya Dumlupınar
4- Burak Sert
5- Şeyma Aytemiz Arslantürk
6- İrfan Mert Yıkan
7- Emine Leblebici
8- Serdal Kurtoğlu
MHP KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
1 ZUHAL KARAKOÇ DORA
2 TURAN ŞAHİN
3 ERTUĞRUL DOĞAN
4 ÖMER ÖZKAN
5 AZİZ KÖMÜRCÜ
6 HÜSEYİN ÇİÇEK
7 SERMET YILDIZ
8 MESUT ÇAKAR
MEMLEKET PARTİSİ KAHRAMANMARAŞ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI
1. Hilmi Emre Kazancı
2. Halil İbrahim Kuruçay
3. Kontenjan
4. Durmuş Karakaş
5. Hamza Erpaylaştıran
6. Erdal Çiftçi
7. Oğuzhan Keklik
8. Feriha Cansu Aksoy
2018 Kahramanmaraş Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları
Kahramanmaraş Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları verilerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan oy oranıyüzde 74,2’sini alırken, Muharrem İnce Kahramanmaraş Cumhurbaşkanı seçim sonucuna göre oyların yüzde 14,9’unu aldı. Meral Akşener yüzde 8,5, Selahattin Demirtaş’ın oy oranı ise yüzde 1,2 olurken Temel Karamollaoğlu da oyların yüzde 1,1’ini aldı.
2018 Kahramanmaraş milletvekili genel seçim sonuçları
Cumhur İttifakı Kahramanmaraş oy oranı % 74,8 olurken, AK Parti 6, MHP 1 milletvekili çıkardı. Millet İttifakı Kahramanmaraş oy oranına bakıldığında, ittifak oyların yüzde 20,9’unu alarak CHP 1 milletvekili çıkardı.
2018 Kahramanmaraş’ta hangi parti ne kadar oy aldı?
AK Parti % 58,5
MHP % 16,3
CHP % 9,8
İYİ Parti % 9,6
HDP % 3,8
Oy Nasıl Kullanılır?
Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.
Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
Oy verme saat kaçta başlayacak kaçta bitecek?
Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
Kullanılmamış oylar ne olur?
Oylamalarda, geçersiz oy boş, hasarlı, muğlak ya da herhangi bir sebeple oylama kurallarına uygun olmayan, doğru kullanılmamış oylara denir. Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir. Geçersiz oylar oy sayımı sırasında oylama görevlileri tarafından tespit edilir.
Geçersiz oylar oylama sonucuna etki eder mi?
Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir. Geçersiz oylar oy sayımı sırasında oylama görevlileri tarafından tespit edilir.
Seçimde kimler oy kullanamaz?
- 18 yaşı doldurmayan kişiler,
- Mahkeme kararı ile kesinleştirilmiş şekilde kısıtı buluna kişiler,
- Silah altındaki kıta çavuşları, onbaşı ve erleri oy kullanması yasaktır. Bazı durumlarda çeşitli nedenlerle izin alıp evinde olan silah altındaki kişiler de oy kullanamaz.
- Asker olmak için askeri okullarda eğitim alan öğrenciler,
- Ceza infaz kurumlarında bulunan hüküm giymiş kişiler de oy kullanamaz
Kahramanmaraş Andırın ilçesi hakkında genel bilgiler
Kahramanmaraş ilinin ilçelerinden biri olan Andırın, Türkiye'nin güneydoğu bölgesinde yer alır. Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile öne çıkan ilçede, birçok medeniyet izleri günümüze kadar ulaşmıştır. İlçenin coğrafi özellikleri arasında ise, dağlık bir yapıya sahip olması, geniş ova alanlarına sahip olması ve en önemlisi Ceyhan Nehri'nin geçmesidir. Bu özellikleri ile Andırın, tarım ve hayvancılık açısından oldukça verimli bir bölgedir.
Andırın'ın tarihi, Hitit, Pers, Roma ve Bizans gibi birçok medeniyetin egemenliği altına girmiştir. İlçede, tarihi yapılar arasında Roma dönemine ait kalıntılar, köprüler, kiliseler ve camiler bulunmaktadır. Bunların en önemlileri arasında, tarihi Andırın Köprüsü, 1000 yıllık tarihi Hasan Bey Camii ve Bizans dönemine ait Andırın Kalesi sayılabilir.
Andırın, Kahramanmaraş ilinin en kalabalık ilçelerinden biridir. 2021 yılı nüfus verilerine göre, ilçenin nüfusu yaklaşık olarak 61.000 kişidir. İlçenin genelinde birçok mahalle bulunmaktadır. Bunlar arasında merkez mahallelerinin yanı sıra, kırsal kesimde bulunan mahalleler de yer almaktadır.
- Andırın'ın merkez mahalleleri arasında; Abdal, Akarca, Alibey, Atatürk, Avcılar, Bahçelievler, Bahçesaray, Bedirli, Beyyurdu, Çarşı, Çaylı, Cumhuriyet, Dikilitaş, Fatih, Güzeltepe, Hacılar, İstasyon, Karşıyaka, Kayabaşı, Kayadibi, Kurtuluş, Mimar Sinan, Mithatpaşa, Namık Kemal, Orhaniye, Paşaköy, Şehitlik, Şenlik, Toki, Yeşildere, Yeni Mahalle ve Yunus Emre mahalleleri bulunmaktadır.
Andırın ilçesi, zengin tarihi, doğal güzellikleri ve verimli toprakları ile Kahramanmaraş'ın en önemli ilçelerinden biridir.