Seçim yasaklarının kalkmasının ardından İzmir Aliağa 2023 seçim sonuçları saat 21.00 itibariyle kamuoyu ile paylaşılmaya başlanacak. Ancak tam seçim sonuçlarının sandıklardan çıkan oyların sayımının bitmesinin ardından belli olması bekleniyor.
Oy kullanacak vatandaşlar aşağıda yer alan bilgilere mutlaka dikkat etmesi gerekiyor.
Vatandaşlar ilk olarak nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenecek. Bu bilgileri içeren seçmen bilgi kağıdı eline ulaşmayanlar, YSK'nın internet sitesinden, e-Devlet kapısından veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı yer ve sandık numarasını öğrenebilecek. Seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak.
Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları tek zarfa konulacak.
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
Tüm yurtta oy verme saatleri 08.00-17.00 olarak uygulanacak. Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmen oy kullanamayacak.
Oylamalarda, geçersiz oy boş, hasarlı, muğlak ya da herhangi bir sebeple oylama kurallarına uygun olmayan, doğru kullanılmamış oylara denir. Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir. Geçersiz oylar oy sayımı sırasında oylama görevlileri tarafından tespit edilir.
Geçersiz oylar oylama sonucuna etki etmez. Bir oy veren kazayla ya da bilerek geçersiz oy kullanabilir. Geçersiz oylar oy sayımı sırasında oylama görevlileri tarafından tespit edilir.
İzmir Aliağa ilçesinin tarihi, coğrafi, mahalleleri ve güncel nüfusu: İzmir'in kuzeydoğusunda yer alan Aliağa ilçesi, tarihi açıdan oldukça zengin bir bölgedir. Aliağa, antik dönemde "Myrina" adıyla anılmıştır. Bu dönemde önemli bir liman kenti olan Myrina, İzmir'in antik çağda bilinen en önemli kentlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Aliağa'nın tarihi, Myrina'nın MÖ 2. binyılda kurulmasıyla başlar. Sonraki dönemlerde Pers, Roma ve Bizans gibi farklı uygarlıkların hakimiyeti altına girmiştir. Bu nedenle Aliağa, tarih boyunca farklı kültürlerin etkisi altında kalmıştır.
Coğrafi olarak Aliağa, İzmir'in kuzeydoğusunda, Karadeniz'e yakın bir konumdadır. İlçe, Karşıyaka, Bornova ve Konak gibi büyük ilçelere yakın bir konumda yer almaktadır. İlçenin yüzölçümü 545 kilometrekare, deniz seviyesinden yüksekliği ise 5 metredir.
Aliağa, toplamda 8 mahalleye ayrılmaktadır. Bu mahalleler sırasıyla; Atatürk, Bahçedere, Barbaros, Cumhuriyet, Çaltılıdere, Güzelhisar, Helvacı ve Yukarıdere mahalleleridir. Her mahallede farklı tarihi yapılar ve doğal güzellikler bulunmaktadır. İlçenin en önemli turistik yerlerinden biri, antik dönemden kalma Athena Tapınağı'dır. Ayrıca ilçede, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra çevre illerden gelen turistler için modern alışveriş merkezleri ve tatil köyleri de bulunmaktadır.
Güncel olarak Aliağa'nın nüfusu 100.000 civarındadır. İlçenin ekonomisi ise, sanayi ve turizme dayalıdır. Özellikle Aliağa'da bulunan Petkim Petrokimya Tesisleri, ilçenin en önemli sanayi kuruluşlarından biridir. Ayrıca turizm sektörü de ilçenin ekonomisinde önemli bir yere sahiptir.