
İyi bir CV nasıl olmalı sorusu iş arayan herkesin merak ettiği soruların başında yer alıyor. Uzmanlar ise iş arayanlar için özgeçmiş uyarılarına bulunuyor. Peki iyi bir CV nasıl olmalı?
Kurumsal Yönetim danışmanı Otay Orel, iş arama ve bulma konusunda ilk adımın özgeçmiş hazırlama olduğunu söyledi. Oktay Orel, özgeçmiş hazırlama konusunda büyük hatalar yapıldığını belirterek, "Öz geçmişinizi kullanarak ve iş yerlerine göndererek işi garantiye alamazsınız. İşe alınmanın ön koşulu görüşmeye girebilmektir. Görüşmeye girmek isteyen çok sayıdaki aday arasından sıyrılabilmek içinse iyi ve etkili yazılmış bir öz geçmiş gerekli. CV ilk izlenim açısından büyük önem taşır. CV’de yazılanlar ile başvurulan pozisyona uygun olmak kadar CV’ nin biçimi ve sunumu da dikkatten kaçmaz. Çünkü CV işe başvuran kişinin vitrinidir. Onun hakkındaki temel ipuçlarını taşır. CV yazarken yapılan hatalar, işverenlerde kötü izlenim yaratabilir. Bu hataları yapmamak için, o hataların ne olduğunu bilmek gerekir” dedi. Öğrencilere, iş görüşmesine girdikten sonra çok daha geniş bir şekilde ve yüz yüze olmanın rahatlığı ile kendilerini anlatabileceğini ifade eden Orel, “Öz geçmişiniz size görüşmeye girme olanağı sağlar. Öz geçmiş iyi ve doğru yazılmış olmalı. Kötü yazılmış bir öz geçmiş görüşmeyi ve işi kaybettirir. Hiçbir işveren sizin hayat hikayenizle ilgilenmez. Bu ne onun ilgi alanına girer ne de bunun için vakti vardır. Öz geçmiş, değerlerinizin işverene sunuluşudur. Öz geçmiş yaptığınız her şeyi anlatacağınız bir yazı değildir. İşverenlere her ay yüzlerce öz geçmiş gelir ve personel yöneticileri bu öz geçmişleri inceleyip elemeden geçirir. Her şeyi birbirine benzeyen öz geçmişlerin görüşme için şansı az” şeklinde konuştu.
Öz geçmiş hazırlanırken yapılan yanlışları sıralayan Orel, profesyonellikten uzak olma, dikkatsizlik, aşırı şirinlik ve zeka oyunlarına başvurmak, gereksiz bilgiler vermek, belirsizlik ve anlaşılmazlık yaratmak, yalan söylemek, aşırı kişiselleşmek yapılan en büyük hatalar olarak göze çarptığını söyledi.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.