Büyük İstanbul depremi için uzmanlar ardı ardına açıklamalar yaparken, AFAD'dan Silivri'ye lojistik depo hazırlıkları gerçekleştiriliyor. Silivri Lojistik Deposu'nda 59 bin çadır ve 5 bin 628 katlanabilir konteyner stoku oluşturuldu. İstanbul’da ise sıvılaşma derecesi yüksek bölgeleri tek tek sıralayan yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Acil özel önlem alınmalı” dedi. Istanbul'da zemin sıvılaşması nerelerde var? Büyük İstanbul depremi hangi ilçeleri etkileyecek, riskli bölgeler neresi? İşte detaylar.
İstanbul'da zemin sıvılaşması nerelerde var?
İstanbul’da yumuşak zemin riskinin yüksek olduğu bölgelerin nereler olduğu merak konusu olurken İBB’nin zemin raporuna göre, eskiden adı derelerle anılan semtlerde riskin daha yüksek olduğu aktarıldı. Rapora işaret eden yer bilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz, İstanbul’un sıvılaşma riskli bölgelerini şöyle sıraladı:
“Seyitahmet Deresi ve Kurbağalı Dere alüvyonları, Çamaşırcı Dere, İdealtepe Deresi, Küçükyalı Deresi, Esenyurt Deresi, ve Tugay Deresi alüvyonları. Pendik Deresi, Kaynarca Deresi, Kemiklidere Deresi ve Tuzla Deresi alüvyonları. Sancaktepe ilçesi merkezi, Sultanbeyli ilçesi merkezi, Tuzla ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı doğu kısmı), Pendik ilçesinin kuzey kısmı (Sabiha Gökçen Havalimanı kuzey kısmı).”
Büyük İstanbul depremi hangi ilçeleri etkileyecek? Riskli bölgeler neresi?
Çalışmada, “Şişme potansiyeli açısından Güngören formasyonu diğerlerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Kanarya’dan Florya’ya kadar olan alan Avcılar’daki kadar büyük olmayan küçük ölçekli heyelanlar 20 ila 30 metre yüksekliğindeki yamaçlarda gözlenmektedir” tespitleri yapılıyor.
İstanbul Anadolu yakasında deprem riski olan ilçeler hangileri?
Zeminde sıvılaşma olduğu nasıl anlaşılır?
Yüzeyde sıvılaşmanın gözlenmesi de, tek veya ard arda sıralanmış kum konileri, çatlaklar boyunca kum birikmeleri ve kum fışkırması şeklindedir. Zeminin sıvılaşması sonucu yapı zemine batabilir veya hafif yapılarda yukarı doğru hareket gözlenebilir.
Fay hattında sıvılaşma ne demek?
Sıvılaşma yeraltı su seviyesinde bulunan kumun titreşim halinde yer yüzeyine çıkması şeklinde oluşan bir olaydır. Burada vatandaşlarımızın tedirgin olmasına gerek yok.