
Açık yaralardan mide sorunlarına kadar rahatsızlığa iyi gelene zerdeçal, diyet listelerinin de vazgeçilmez bir ürünü. Güney Asya'ya özgü zerdeçalın faydaları bilimsel olarak kanıtlanmış durumda. Botanik bahçelerinde, sağlıklı gıda reyonlarında, hap ve toz şeklinde her yerde bulunabilir. Peki, zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal neye iyi gelir?
Zerdeçal, zencefilgiller ailesi içerisinde yer alan sarı çiçekleri ve iri yaprakları olan kökleri eski çok yıllara dayanan bir bitki türü. Hint safranı olarak da adlandırılan bu bitki, Güney Asya temelli olup tüm dünyaya da buradan yayılmış durumda.
Zerdeçalın faydaları nelerdir?
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenek.
Zerdeçal neye iyi gelir?
Zerdeçal, eski çağlardan beri kullanılan şifalı bir baharat. Yemeklere tat katmasının dışında insan sağlığına sayısız faydaları var. Hindistan safranı olarak ta bilinen Zerdeçal, (Curcumin) besin değerleri bakımından oldukça zengin: Bol miktarda potasyum, demir, manganez mineralleri, C vitamini ve B6 vitamini içerir. Zerdeçal günümüzde başta gıda endüstrisi olmak üzere pek çok alanda kullanılmakta. Cilt sağlığına faydaları nedeniyle kozmetik ürünlerine de eklenmekte. Zerdeçal ayrıca mide ekşimesi, mide ağrısı, Crohn hastalığı, kabızlık, safra kesesi hastalığı, kolesterol ve bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklara iyi gelmekte.
- Zerdeçalın iyi geldiği en belirgin rahatsızlıklar ise şöyle:
- İltihap gidericidir. Zerdeçal, iltihap önleyici yani anti-enflamatuardır.
- Sindirim sisteminizi korur, bağırsaklara iyi gelir.
- Kansere karşı koruma ve tedavi sağlar.
- Depresyonun etkisini azaltır.
- Ağrı kesicidir
- Alzheimer riskini azaltır
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.