Osmanlı dönemine ait başka ülkelerde bulunan belgelerin, dijital görüntülerin Türkiye’ye kazandırılmasına yönelik önemli bir adım atıldı. Sykes- Picot Anlaşması’nı hazırlayan İngiliz Sir Mark Sykes arşivi Türk Tarih Kurumu’nun kütüphanesine kazandırıldı. Arşivde bulunan 4 binden fazla belge de dijitalleştirilecek, araştırmacılara kaynak oluşturulacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 günlük icraat programında da yer alan Osmanlı dönemine ait başka ülkelerde bulunan belgelerin, dijital görüntülerin Türkiye’ye kazandırılmasına yönelik önemli bir adım Türk Tarih Kurumu’ndan (TTK) geldi.
Fransız Picot’yla birlikte Ortadoğu’nun bugünkü halinin mimarı olarak gösterilen “Sykes-Picot Anlaşması”nı hazırlayan İngiliz Sir Mark Sykes arşivi Türk Tarih Kurumu’nun kütüphanesine kazandırıldı. Arşivde bulunan 4 binden fazla belge de dijitalleştirilecek araştırmacılara kaynak oluşturulacak.
ÖZEL KOLEKSİYONDA
Sykes-Picot Anlaşmasında üstlendiği rolle bilinen Sir Mark Sykes arşivi Birleşik Krallık’ın en eski üniversitelerinden biri olan Hull Üniversitesi Brynmor Jones Kütüphanesindeki özel koleksiyonlar arasında bulunuyordu. Yetkililer tarafından yapılan girişimler sonucunda Sir Mark Sykes arşivinin mikrofilmi TTK kütüphanesine getirildi.
RAPORLAR VE ÇALIŞMALAR
Belgeler arasında Sykes’ın Ortadoğu’daki askeri istihbarat ve diplomasi alanlarındaki deneyimleri, Doğu Akdeniz ve Mezopotamya’daki seyahatleri, Sykes-Picot Anlaşması öncesinde yaşanan süreç, kendisine ait bireysel dokümanlar, basılmış ya da elle çizilmiş Batı Asya haritaları, Lawrence, Arap lejyonu ve Siyonizm ile ilgili bilgiler, Osmanlı Devleti’ndeki azınlıkların durumuyla ilgili raporlar, günlükler, Sykes’ın edebi çalışmaları, kişisel yazışmaları, ailesiyle ilgili mektuplar, askeri belgeler ve politik yaşamıyla ilgili dokümanlar yer alıyor.