Afganistan’ın Herat şehrinde hat sanatını icra eden sanatçılar ‘İslam Medeniyet Hazineleri’ adlı sergiyle Türk hattatlarla buluştu. Ülkelerinin terörle değil sanatla anılması için uğraşan sanatçılardan Abdülcelil Tevânâ, “İntihar saldırıları esnasında çok eserimiz tamamlanamadı. Sanatımızı yaşam ve ölüm arasında icra ediyoruz” diyor.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Sanatı ve Sanatkârı İhya Derneği’nin işbirliğinde düzenlenen ‘İslam Medeniyet Hazineleri’ adlı uluslararası sergi sona erdi. 3 gün boyunca sanatseverlerle buluşan sergi, 7 Afgan ve 8 Türk hattatı bir araya getirdi. Afganistan’ın Herat şehrinde çalışmalarını sürdüren hattatlar, bu bölgenin terörle değil sanatla anılması için uğraştıklarını belirtiyor.
Herat Güzel Sanatlar Enstitüsü kurucularından sanatçı Abdülcelil Tevânâ Hat sanatına büyük bir aşkla bağlı olduğunu dile getiriyor. Tevânâ, “35 yıldır bu sanatla uğraşıyorum. Eserlerimi Hindistan, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri’nde de sergileme fırsatı buldum. Hangi sanat dalıyla uğraşırsak uğraşalım yeni şeyler üretip seviyemizi en üst noktaya taşımalıyız. Ülkem Afganistan’da savaş devam ediyor ama bu durum gençlerin sanata olan ilgisini hiçbir zaman eksiltmedi. Bu da sanatımızı uluslararası boyuta taşımamızı sağladı” diyor. Tevana, “Bazen sanatımı icra ederken bir anda intihar saldırısı gerçekleşiyor. Pek çok eserimi bu nedenle yarım bırakmıştım. Sanatımızı yaşam ve ölüm arasında icra ediyoruz" şeklinde konuşuyor.
5 adet Kur’an ve 14 bin tablo eser çalışması bulunan sanatçı Mir Veli Ahmed Sabri, “ Yaklaşık 15 yıl ülkemdeki iç savaştan ötürü İran’da göçmen olarak yaşadım. 10 yıldır da Herat’ta çalışmalarımı sürdürmekteyim. Savaşın benim sanatıma etkilemesine hiçbir zaman izin vermedim. Savaş esnasında dahi sanatımdan geri kalmadım” diyor. Eserlerinde farklı yazı türlerini bir arada kullandığını da sözlerine ekleyen Sabri, “Topkapı Sarayı’nda Herat sanatçılarının eserleri bulunuyor. İlişkilerimizi daha da güçlendirerek daha pek çok eser ortaya koymalıyız. Örneğin bir eserim Amerikan Müzesi tarafından çok beğenildi ve satın alındı. Sanatımızı dünyaya duyurmamız oldukça önemli” diye konuşuyor.
- Türk hattatları örnek alıyoruz
- 27 yıldır hat sanatıyla uğraşan sanatçı Arif Gulami ise “Hat sanatı alanında Türkiye ve Afganistan tarih boyunca birbirinden etkilenmiş. Biz de Türk hattatlarımızın çalışmalarını kendimize örnek alıyoruz. Özellikle Mehmet Şevki Efendi’nin yolundan gidiyoruz” diyor. Herat şehrinin bir kültür ve medeniyet beşiği olduğunu ifade eden Gulami, “Burada hat ve tezhib sanatının oldukça üst düzeylere çıktığını görüyoruz. Sadece Herat’ta değil diğer şehirlerimizde de pek çok sanat icra ediyoruz. Amacımız ülkemizin terörle değil kültür ve sanat çalışmalarıyla adını duyurmak” ifadelerini kullanıyor. Sergi küratörlerinden Samih Uylaş ise Herat şehrinin hazineleri segide sunmak istediklerini belirtti.