Vücudumuzda var olan kanser hücreleri vücut direncinin düşmesiyle ortaya çıkıyor. Kansere karşı beslenme şeklimiz ve yaşam tarzımız çok önemli; bu yüzden kansere karşı vücut direncimizi dengede tutmalıyız ve doğru alışkanlıkları kazanıp, bunları yaşam tarzı haline getirmemiz gerekiyor.
Kansere karşı farkındalığı arttırmak ve toplumu bu noktada bilinçlendirmek üzere“01-07 Nisan Ulusal Kanser Haftası” kapsamında “Kansere 360 Bakış” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, vücudumuzda var olan kanser hücrelerinin, vücut direncinin düşmesiyle ortaya çıktığını belirterek, “Kansere karşı vücut direncimizi dengede tutmalıyız” dedi.
Vücut direncini düşürmeyin
Kanserin vücudumuzda kontrolsüz bir büyüme olduğunu kaydeden Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, vücudumuzda normalde kanser hücreleri olduğunu söyledi. Bu hücrelerin vücudun komutunu dinlemediğini ve durmaları gerektiğini bilmeden sürekli olarak kontrolsüz şekilde büyümeye devam ettiğinin de altını çizen Prof. Dr. Taşçı, “Kanserler büyüdükleri organa yerleştikten sonra vücutta daha uzaklarda taşınabiliyor. Kanserin kanser olabilmesi için bir organa yerleşmesi ve o yerleşen hücrelerinde başka yere gidebilme kabiliyetlerinin olması gerekir. Normalde vücudumuzda kanser olmadan önce önleyici müdafaa mekanizmaları vardır. Bununla birlikte vücudumuzun bozuk olan hücreyi yok etme kabiliyeti de var. Bu bozuk hücreler karaciğerimizde, dalağımızda sağlıklıyken gelişiyor. Vücudumuzda dirençte herhangi bir düşüş olduğunda ise o kanser hücreleri de gruplaşmaya başlıyor. Bir organa yerleşip oradan da başka organlara taşınıyor. Burada yapmamız gereken şey vücut dürencimizin düşmesini engellemektir” şeklinde konuştu.
Kanserin belirtileri
Kanserin vücuttaki belirtilerinin neler olabileceğini de ifade eden Prof. Dr. Taşçı, “Kişiler genellikle kanser olduktan sonra doktor gidiyor. Kanserin belirtileri, eğer sindirim sistemi kanseriyse kusma, kanama ve kansızlıkla ortaya çıkabiliyor. Kanser bazen bir sarılıkla ya da check-up ile ortaya çıkabiliyor. Bezende karında bir şişlikle ortaya çıkabiliyor. Özellikle kadınlarda memede bir kitlenin olması veya meme ucunda bir akıntı ’ bu akıntı kanlı da olabiliyor’ şeklinde beliriyor. Bunun dışında koltuk altında bir kitle şeklinde de kendini gösterebiliyor. Bunların hepsi kanser olduktan sonra teşhis edilen durumlardır. Bizim amacımız kanser olmadan normal check- up programlarıyla insanların kontrollerini yaptırmaları ve kanserin henüz tedavi edilebilecek safhadayken yakalanmasıdır. Özellikle 40 yaş üstü kadınlarda jinekolojik muayenelerini yaptırmaları gerekiyor. Meme ultrasonu ve mamografilerini çektirmelerini gerekiyor. Erkeklerin de mutlaka ürolojik muayenelerini, idrar tahlili, prostat muayenesini yaptırmaları gerekiyor. Bunun dışında büyük abdestte kan olup olmadığı ya da basit bir kan sayımı bize kanser hakkında birçok ipucu verebilir” dedi.
Kansere karşı önlem alın
Kansere karşı alınacak önlemlerin neler olabileceği konusunda da bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Taşçı, kansere karşı alınacak bir takım önlemlerin olduğunu da söyleyerek, “Kanser vücudumuzda zaten mevcut. Şuan zaten bozuk (atipik) hücrelerimiz vücudumuzda var. Bizler ne zaman zayıf düşersek ve vücut direncimiz hastalıklara yatkın olursa kanserde o zaman ortaya çıkıyor. İlk olarak vücut direncimizi dengede tutmaya çalışmalıyız. Beslenme şeklimiz çok önemli. Vücut yapımız çok önemli. Bununla birlikte kilo almamamız gerekiyor. Kanser yapan ve çağımızın büyük sorunu olan tütün ürünlerinden ve alkolden uzak durulmalı. Bütün dünyada sigara ve tütün ürünleriyle bir mücadele yaptığı halde, alkolle bir mücadele yapılmamaktadır. Ancak alkol de sigara kadar ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor. Bu noktada alkolle mücadeleyi de mutlaka öne almak gerekiyor. Sanayileşme kanseri de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla doğal beslenmeden mutlaka yararlanmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
Tencere yemeği tüketin
Kansere karşı beslenmenin kesinlikle çok önemli olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kurt Mutlu ise, kansere karşı beslenme şeklimiz ve yaşam tarzımız çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle doğru alışkanlıkları kazanıp, bunları yaşam tarzı haline getirmemiz gerekiyor. Bu nedenle de kansere karşı günlük sebze ve meyve tüketimine çok önem vermeliyiz. Lif ve C vitamini kaynağı meyve ve sebze tüketilmeli. Bu meyve ve sebzelerin alındıktan sonra yıkanması, sirkeli suda bekletilmesi ve kabuklu yenilebilenlerin kabuğuyla tüketilmesi gerekiyor. Bunu dışında yemeklerimizin pişirme şekli de çok önemlidir. Izgara yapılacaksa et ile ateş arasında en az 15 santim olması ve etin çok yakılmadan pişirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu yiyeceklerin kanserojen içerikleri daha çok artmış oluyor. İçeriği bilinmeyen hazır gıdalardan uzak durulmalı. Katkı maddesi içeren GDO’lu ürünlere dikkat edilmeli. Hazır gıda tüketmemek gerekiyor. Toplumda sosyalleşme arttıkça maalesef dışarıda yemek yeme de o oranda artıyor. Biz biraz daha ev tipi beslenmeleri, tencere yemeklerini öneriyoruz. Beslenmenin yanında fiziksel aktiviteler de yapılmalı. Günlük su tüketimi de çok önemli. En az 2 litre su tüketilmelidir” tavsiyelerinde bulundu.