Geçtiğimiz sene 93 yaşında hayatımızdan ayrılan Yeşilçam'ın efsanevi oyuncusu Münir Özkul, vefatının birinci yılında sevgiyle anılıyor. Usta sanatçı Türk tiyatrosunun en komik oyuncusu nişanesi olan Kavuk'un da sahibiydi. Hababam Sınıfı’nın Mahmut Hoca’sını sevgiyle anıyoruz.
Yeşilçam’ın usta sanatçısı Hababam Sınıfı’nın Mahmut Hocası, Gülen Gözler’in Yaşar Ustası Münir Özkul, geçtiğimi sene bugün aramızdan ayrılmıştı. 2003 yılından beri demans hastalığıyla mücadele eden Özkul, 93 yaşında ebediyete gözlerini yumdu.
Usta sanatçı ise her zaman gönüllerde ve dillerde yaşamaya devam ediyor. Ondan geriye sayısız fil, unutulmaz karakterler ve filmlerine söylediği ve herkesin kulağına küpe olacak nasihatleri kaldı.
Kabri başında anılacak
Münir Özkul, bundan bir yıl önce Bakırköy’de bulunan evinde hayata gözlerini yumdu. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’de düzenlenen bir törenle son yolculuğuna uğurlanan ve Bakırköy’deki aile mezarlığına defnedilen usta için binlerce kişi gözyaşı döktü. Bugün saat 13:30’da kabri başında anılacak olan Türk tuluatının unutulmaz oyuncusu Münir Özkul'u sevenleri unutmadı.
Devlet sanatçısı unvanına sahip
1980'de yapılan bir jübileyle 40'ıncı sanat yılı, 1996 yılında da Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gecede 55'inci sanat yılı kutlandı. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Münir Özkul'a “devlet sanatçısı” unvanı verildi.
Münir Özkul kimdir?
İstanbul'da 15 Ağustos 1925'te dünyaya gelen sanatçı, İstanbul Erkek Lisesi'nde eğitim gördü. Özkul, 1940'ta henüz lise öğrencisiyken, Bakırköy Halkevi'nde tiyatroya başladı. Ses Tiyatrosu'nda 1948'de sahnelenen "Aşk Köprüsü" ile profesyonel olarak oyunculuğa adım atan sanatçı, daha sonra Muhsin Ertuğrul yönetimindeki Küçük Sahne'ye geçti.
Usta oyuncu, 1951'de John Steinbeck'in Fareler ve İnsanlar ile John Millington Synge'in Babayiğit, 1954'te George Axelrod'un Yaz Bekarı, 1955'te John Patrick'in Çayhane eserlerinin yanı sıra Bana Çiçek Yollama, Generalin Aşkı, Yağmurcu ve Godot'yu Beklerken gibi önemli eserlerde de rol aldı.
1968'de Dümbüllü'nün kavuğunu devraldı
Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi İsmail Hakkı Dümbüllü, Kel Hasan'dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğunu, 1968'de Özkul'a devretti. Sanatçının Ortaoyuncular Tiyatro Topluluğu kurucusu Ferhan Şensoy'a 1989'da bıraktığı kavuğu 2016'dan beri son sahibi Rasim Öztekin muhafaza ediyor.
En iyi erkek oyuncu
Usta sanatçı, Sev Kardeşim filmindeki rolüyle 1972'de Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü"ne, "Bizim Aile" filminde canlandırdığı "Yaşar Usta" rolüyle de 1977'de Azerbaycan Film Festivali Özel Ödülü'ne değer görüldü.
Başarılı oyuncu, 1980'de yapılan jübileyle 40'ıncı sanat yılını, 1996'da Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte ise 55'inci sanat yılını kutladı.
Münir Özkul, 5 Ocak 2018'de yaşamını yitirdi. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde gerçekleştirilen törenin ardından Bakırköy Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.