Türkiye'de nadir görülen Küçük Kiraz Kuşu, 3 yıl aradan sonra Doğu Karadeniz'de yeniden görüldü. Rize'de fotoğraflanan kuş türü daha önce de iki kez Gaziantep, Zonguldak ve Mersin'de görülerek Türkiye'de 5'inci kez görülmüş oldu.
Kuzeydoğu Avrupa ile Asya'nın kuzeyi arasında yaşayan kiraz kuşugiller familyasına ait bir ötücü kuş türü olan ve literatürde 'Emberiza pusilla' olarak bilinen Küçük Kiraz Kuşu, 2 kez Gaziantep, Zonguldak ve Mersin'in ardın 3 yıl sonra Türkiye'de yeniden görüldü.
Kuş gözlemcisi ve fotoğrafçısı Birol Hatinoğlu tarafından Rize'de fotoğraflanan kuş türü, Doğu Karadeniz'de gözlemlenen 343'üncü kuş oldu. 13 buçuk santimetreye kadar uzunluğa sahip olan ve akarsu, göl ve bataklık çevrelerindeki fundalıklarda yaşayan tür, sonbaharla birlikte Çin ve Asya’nın güney doğusuna göç ediyor.
Küçük Kiraz Kuşu'nun Türkiye'de 5'inci kez kayda alındığını söyleyen kuş gözlemcisi ve fotoğrafçısı, veteriner Birol Hatinoğlu, türün kışları geçirmek için Çin ve Asya’nın güneydoğusuna göç ettiğini söyledi. Hatinoğlu, "Burada gözlemlenen bireyde kuş biliminde rastlantısal konuk olarak tabir edilen göç yolunu muhtemelen karıştırmış bir kuş.
Kuşun fotoğraflandığını sosyal medya ve kuş fotoğraf ve gözlem siteleri ve ayrıca tüm dünyada kuş veri tabanının kaydını tutan 'eBird'e ekleyerek duyuruyoruz. Bu sayede bu işe gönül vermiş arkadaşlarımız ve kuş bilimcilerde konudan haberdar olup şehrimize gelerek türü görmelerini sağlıyoruz" dedi.