
Türk dünyası, birlik yolunda önemli adımlar atarak tarihi bağlarını yeniden güçlendiriyor. 1992’de başlayan Türk Dili Konuşan Ülkeler Zirvesi, bugün Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) çatısı altında birleşti. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan’ın üye olduğu; Macaristan, Türkmenistan ve KKTC’nin gözlemci statüsünde yer aldığı TDT, tarımdan alfabeye, ortak güvenlikten enerjiye 30 farklı alanda iş birliğini amaçlıyor. 2021’de yapılan zirvede TDT’nin ismi ve bayrağı yenilendi. Bayrak, üye ülkelerin bayraklarından esintiler taşıyan turkuaz bir zemin üzerine sekiz köşeli yıldızla süslendi. Bu bayrak, Türk birliğinin ortak sembolü oldu.
34 HARFLİ ALFABE
TDT, 34 harften oluşan Latin tabanlı bir ortak alfabe geliştirme çalışmalarına başladı. Bu alfabe, hem Türk lehçeleri arasında köprü kuracak hem de Türk dünyasını küresel bilgi ağlarına daha güçlü entegre edecek. Ortak alfabe sayesinde Türk coğrafyasında kültürel ve siyasi birlik pekişecek, eğitim ve iletişimde engeller azalacak. Türk dünyasının dayanışması, Azerbaycan’ın Karabağ zaferinde somutlaştı.
ORTAK GELECEK VİZYONU
Türkiye’nin İHA ve SİHA desteğiyle Azerbaycan, işgal altındaki topraklarını geri aldı. TDT, bu süreçte hem bölgesel istikrara hem de ekonomik kalkınmaya katkı sağladı. Azerbaycan ve Türkmenistan’ın enerji zenginliği ile Türkiye’nin jeostratejik konumu, Türk dünyasını enerji üretimi ve naklinde önemli bir aktör haline getiriyor. Bu iş birliği, Türk birliğinin ekonomik gücünü artırıyor. TDT, sadece ekonomik ve siyasi iş birliğiyle değil, kültürel bağları güçlendiren projeleriyle de Türk dünyasını ortak bir gelecek vizyonunda buluşturuyor. TDT, gençlik ve spor faaliyetlerinden uzay araştırmalarına kadar dayanışmayı artırmayı hedefliyor.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.