İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Oran, merkezi Dubai'de bulunan medya grubu MBC'nin Türk dizilerinin gösterimini durdurma kararına sert tepki göstererek, "Eğer bir rest veya Türkiye'ye koyulmuş bir tavır ise girişimciler olarak biz bu resti görürüz. Yasak kararı bizi olsa olsa daha fazla biler. Bir kanal kapatılabilir belki ama Türk dizilerini yayınlayacak pek çok medya kuruluşu bulunur. Zira bu coğrafyada Türk dizilerine de Türkiye'ye de sempati büyük ve asıl rahatsızlık da bundan kaynaklanıyor" dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, merkezi Dubai'de bulunan medya grubu MBC'nin Türk dizilerinin gösterimini durdurma kararına ilişkin "Eğer bir rest veya Türkiye'ye koyulmuş bir tavır ise girişimciler olarak biz bu resti görürüz. Yasak kararı bizi olsa olsa daha fazla biler" ifadelerini kullandı.
Oran, yazılı açıklamasında, bu kadar uydunun olduğu internet çağında insanların bu dizileri izlemesini kimsenin engelleyemeyeceğini kaydetti.
Oran, "Bir kanal kapatılabilir belki ama Türk dizilerini yayınlayacak pek çok medya kuruluşu bulunur. Zira bu coğrafyada Türk dizilerine de Türkiye'ye de sempati büyük ve asıl rahatsızlık da bundan kaynaklanıyor. İnsansız uçaklara getirilen kısıtlamalar Türkiye'yi nasıl mal sahibi yaptıysa, bu yasakta ısrar ederlerse Türkiye bu ülkelerdeki izleyicilerine ulaşmak için daha zengin bir mecra ve kanal çeşitliliği oluşturarak yasağı fırsata çevirir" bilgisini verdi.
- Eğer bir rest veya Türkiye'ye koyulmuş bir tavır varsa girişimciler olarak kendilerinin bu resti göreceğini vurgulayan Oran, "Yasak kararı bizi olsa olsa daha fazla biler" yorumunu yaptı.
"Türk yapımlarını engellemeye kimsenin gücü yetmez"
Yasaklama kararı ile yasağı koyanların kaybedeceğine işaret eden Oran, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Çünkü Türk dizileri sadece Arap coğrafyasında değil dünyanın her yerinde ciddi iş yapıyor, ses getiriyor, milyonları adeta ekranlara bağlıyor. Türk dizileri kendi kalitesini sürdürdüğü sürece, Türk yapımlarını engellemeye kimsenin gücü yetmez. Su akar yolunu bulur. Bizim dizileri yasaklamak, onlar için daha az seyredilen kanal olmayı kabul etmek demektir. Öte yandan Arap dünyasına hitap etme anlamında MBC dışında da önemli mecralar var. Bunları değerlendiririz. Uydudan Türk yapımları için özel bir yayın yapmak da şüphesiz bir seçenek olabilir."
Oran, İTO olarak Türk film endüstrisini, dizi film ve içeriklerinin alınıp satıldığı MIPCOM, MIPTV Cannes ve ATF Singapur fuarlarına taşıdıklarını anımsatarak, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı iş birliği ile sektör firmalarının film marketlerine katılmasını sağlıyoruz. Yabancı yapımcılarla satın alım heyetleri ile bir araya getiriyoruz. İstanbul Ticaret Odası çatısı altında sektörün önemli bileşenleriyle oluşturduğumuz Film Sektör Koordinasyon Kurulu ile geliştirdiğimiz stratejiler çerçevesinde Türk dizilerinin daha fazla film markette ve coğrafyalarda boy göstermesi ve daha geniş kitlelere ulaşması için yoğun çalışmalar yapıyoruz" ifadelerini kullandı.