“Torununun Dilinden Mehmet Akif Ersoy” adlı programda millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u torunu Selma Argon anlatacak.
İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği'nin (İLESAM) birlikte düzenleyecekleri "Torununun Dilinden Mehmet Akif Ersoy" adlı programda, şair ve yazar Mehmet Âkif Ersoy'u torunu Selma Argon ile araştırmacı yazar ve gazeteci Fatih Bayhan anlatacak.
İBB Cem Karaca Kültür Merkezi'nde 24 Mart Perşembe günü gerçekleşecek olan etkinlikte, Fatih Bayhan millî şairimiz Ersoy'un eserleri ile ilgili konuşacak. Saat 12.30'da başlayacak etkinlik, halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek. Etkinlikte ayrıca “Safahattan Yansıyanlar” adlı resim sergisinin açılışı yapılacak.
Şair, yazar, öğretmen, vâiz, hâfız ve Kur'an mütercimi Mehmet Âkif Ersoy, 1873 yılında İstanbul'un Fatih ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Fatih'te tamamlayan Âkif, akabinde Mülkiye İdadisi'ne kaydoldu ancak daha sonra bu okulu bırakarak Ziraat ve Baytar Mektebi'ne gitti. Bu dönemde şiirler yazmaya başladı. Okulu birincilikle bitirdikten sonra Ziraat Bakanlığı'nda memur olan Mehmet Âkif, edebiyatla olan ilgisini şiir yazarak ve edebiyat öğretmenliği yaparak sürdürdü. Şairin, Resimli Gazete'de ve Servet-i Fünûn dergisinde şiirleri ve yazıları yayımlandı. Eserlerinde halkın sıkıntılarına ve dönemin olaylarına yer veren yazar, “Sanat sanat içindir" görüşüne karşı çıkarak dinî yönü ağırlıkta bir edebiyat tarzı benimsedi.
II. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte Sırat-ı Müstakim dergisini çıkardı. Dergi daha sonra Sebil'ür-Reşad adıyla çıkmaya başladı. Kurtuluş Savaşı yıllarında halkın bilinçlenmesi ve bağımsızlık düşüncesinin yaygınlaşmasında derginin büyük etkisi oldu. Balkan Savaşı, Çanakkale Muharebeleri ve Kurtuluş Savaşı dönemlerinde çeşitli görevlerde bulunup halkı düşmana karşı direnişe teşvik için birçok ilde hutbeler verdi. Kurtuluş Savaşı'nı desteklemek için Anadolu'ya geçti ve 1920-1923 yılları arasında vekil olarak I. TBMM'de yer aldı. 1921 yılında ulusal marş yarışmasına katılarak İstiklâl Marşı'nı yazdı. Kurtuluş Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır'da yaşayan vatan şairi, 27 Aralık 1936 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Şairin en önemli eseri yedi şiir külliyatından oluşan “Safahat”tır. Edebiyat ve tarihimiz açısından kıymetli bir eser olan Safahat; Safahat (1911), Süleymaniye Kürsüsünde (1912), Hakkın Sesleri (1913), Fatih Kürsüsünde (1914), Hatıralar (1917), Asım (1924) ve Gölgeler (1933) bölümlerinden oluşuyor.