ÖNDER İmam Hatipliler Derneği’nin dergisi olarak 1963 yılından beri yayın hayatına devam eden Tohum Dergisi, 164. sayıda okurlarıyla buluştu. “Fikre Sanata Ruha” sloganıyla yayın hayatına devam eden Tohum Dergisi yeni sayısı “Milliyetçilik” kapağıyla çıktı. “Bir Kavram Olarak Milliyetçilik” dosyasını enine boyuna işleyen dergide kültür, sanat ve edebiyat alanında birbirinden iddialı yazı ve dosyalar yer alıyor.
Yayın yönetmenliğini Ali Yıldız’ın, editörlüğünü ise Nuriye Çakmak Çelik’in yaptığı Tohum’un kapak dosyasında milliyetçilik konusu artılarıyla ve eksileriyle, enine boyuna masaya yatırılıyor.
Prof. Dr. İsmail Coşkun’la Türk milliyetçiliğinin kökenleri ve tarihsel seyri üzerine bir röportajla başlayan kapak konusu, “Küreselleşme Çağında Milliyetçilik” soruşturma dosyasıyla devam ediyor.
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Coşkun ile yapılan röportaj, gazeteci-yazar Emeti Saruhan’ın kaleminden. İsmail Coşkun söyleşide, Türkiye’de ve dünyada milliyetçiliğin temellerini, Avrupa’da neden faşist akımların, Türkiye’de ise neden mülteci düşmanlığı algısının yükseldiğini anlatıyor.
Türkiye’de son dönemde artan mülteci düşmanlığının Avrupa’da olduğu gibi yeni sağın yükselişi benzeri dinamiklerin ürünü olmadığını söyleyen Coşkun, bu durumun sebebini iki madde ile açıklıyor:
Dergide, yakın zamanda ebedi aleme irtihal eden Prof. Dr. Haluk Dursun, onunla bir projede tanışmış lise öğrencisi Enes Kerim Şafak’ın gözüyle “Osmanlı Tipi Bir Alim” yazısında anlatılıyor.