Nodüller iyi veya kötü olmak üzereye ikiye ayrılıyor diyen Doç. Dr. Muammer Karadeniz, troid nodüllerin yüzde 80-90'ında semptom olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Bir kısmında boyun bölgesinde şişlik ele gelebilir veya görülebilir. Bazen nodül çok büyüdüğünde nefes darlığı ve yutkunmada zorluğa neden olur. Hastalık muayene ya da boyun bölgesine uygulanan ultrasonla görüntülenir. Nodüllerin iyi veya kötü huylu olmasını, moleküler genetik araştırmalarla yüzde 80-90 oranında tespit ediyoruz. Bu sonuçlara göre ameliyat veya izleme yapıyoruz."
Saptanan her nodülün tümör anlamına gelmediğini belirten Doç. Dr. Karadeniz, hasta olmayan ancak ailesinde iyi veya kötü huylu
tiroid
nodülü olan bireylerin risk altında olduğunu ifade etti. Karadeniz, troid nodülünün genellikle kadınlarda daha sık görüldüğünü belirterek "Eğer kız kardeşinizde varsa sizde de olabilir. Nodüller bazen çok ciddi bir nefes darlığına neden olabilir. Kötü huylu olmasa da boğaz bölgesine baskı yaparak yaşam konforunu bozabilir. Neredeyse iki kişiden birinde bu hastalığa rastlanıyor" diye konuştu.
Doç. Dr. Karadeniz, tiroid nodülünün değerlendirilmesinin hastanın hikayesine ek olarak ultrason ve muayene ile yapıldığı, gerekli görüldüğü yerlerde genetik araştırmaların da yer alabildiği bilgisini vererek şöyle konuştu; "Tiroid sintigrafisi radyoaktif madde verilerek yapılmaktadır. Sintigrafide nodül soğuk ve sıcak olarak görülür. Sıcak nodüllerin kanser olasılığı yüzde 1 gibi çok düşük kabul edilmektedir. Soğuk nodüllerde kanser oranı yüzde 10-20 gibi daha yüksek oranda saptanabilmektedir."