Tillo'nun hedefi kalıcı listeye girmek

Yeni Şafak
12:457/08/2018, Salı
G: 7/08/2018, Salı
AA
Siirt'in Tillo ilçesindeki İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi, ekinoks günlerinde yaşanan "ışık hadisesi"yle dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor.
Siirt'in Tillo ilçesindeki İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi, ekinoks günlerinde yaşanan "ışık hadisesi"yle dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekiyor.

Ekinoks günlerinde yaşanan "ışık hadisesi"yle dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çeken Siirt'in Tillo ilçesindeki İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nden kalıcı listeye geçmek için gün sayıyor. Türbenin kalıcı listeye alınması durumunda dünyanın bu ışık düzenini yakından tanıyacağını söyleyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Remzi Uslu, "Düzenek çok daha fazla insanın ilgisini çekecek. Dolayısıyla bu da ilimize çok daha fazla turistin, ziyaretçinin gelmesini sağlayacak" dedi.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Siirt'in Tillo ilçesindeki İsmail Fakirullah Hazretleri Türbesi, dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlıyor. İbrahim Hakkı Hazretleri'nin hocası İsmail Fakirullah'ın vefatı üzerine türbesine 254 yıl önce yaptırdığı ışık düzeneğiyle güneşin ilk ışınlarının hocasının başucunu aydınlattığı hadise, ziyaretçilere farklı bir atmosfer yaşatıyor. Türbede 8 köşeli, 10 metre yüksekliğinde bir kule yapan İbrahim Hakkı Hazretlerinin türbenin 3 kilometre doğusuna harçsız taşlarla inşa ettiği küçük pencereli duvar ile vadiden yükselen güneş ışınlarının hocasının başucunu aydınlatmasını sağladığı düzenek, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bu özelliğiyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 2015 yılında dahil edilen türbe ve bileşenlerinin, UNESCO kalıcı listesine dahil edilmesi hedefleniyor.

Muazzam bir eser

Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin hem Tillo'yu görme hem de "ışık hadisesi"ni izleme imkanına sahip olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm İl Müdürü Remzi Uslu, 1960'lı yıllarda bir restorasyonda bozulan düzeneğin 7 yıl önce değişik üniversitelerden bilim adamlarının yaptıkları çalışmayla yeniden bilim dünyasına kazandırıldığını ifade ederek, Kaymakam Yunus Koç ve Belediye Başkanı İdham Aydın'ın da desteğiyle yürütülen çalışma ile "ışık hadisesi" ve türbenin UNESCO Dünya Geçici Mirası Listesi'nde yerini aldığını anlattı. Düzeneğin dünya mirası olması için çalışmaların sürdüğünü belirten Uslu, "Kalıcı listeye alınması durumunda dünya bu ışık düzeneğini çok daha yakından tanıyacak ve düzenek çok daha fazla insanın ilgisini çekecek. Dolayısıyla bu da ilimize çok daha fazla turistin, ziyaretçinin gelmesini sağlayacak" dedi.

Hocasına saygısının en önemli ifadesi

Ekinoks günlerinde ilçede etkinlikler düzenlendiğini ve meydanda kurulan dev ekran ile hadisenin izlendiğini anımsatan Uslu, düzeneğin hocaya saygının en önemli ifadelerinden biri olduğuna dikkat çekerek şu şekilde konuştu:

  • "Tasavvufi ilimlerde hoca-öğrenci ilişkisi çok önemlidir. Bundan yola çıkan İbrahim Hakkı Hazretlerinin yaptığı ışık hadisesinde hocasına duyduğu saygı ve muhabbet var. Öncelikle bundan yola çıkarak bilim dünyasına çok muazzam bir eser kazandırdı. Hocasına verdiği değer ve gösterdiği saygının en önemli ifadesidir."
İlk görenle hayrete düşüyor

İsmail Fakirullah Hazretlerinin torunlarından İsmail Toprak, "evliyalar diyarı" olarak da bilinen ilçenin dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçileri ağırladığını söyledi. İbrahim Hakkı Hazretlerinin yaptığı çalışmayla ekinoks günlerinde güneşin ilk ışıklarını hocasının başucuna yansıttığını dile getiren Toprak, "21 Mart ve 23 Eylül'de burada etkinlikler yapılıyor ve dünyanın birçok yerinden misafirler geliyor. Bu sistemi ilk görenler hayretler içinde karşılıyor" ifadelerini kullandı. İbrahim Hakkı Hazretlerinin "Yıldızlar arasındaki mesafeyi Tillo sokaklarından daha iyi biliyorum" dediğini anlatan Toprak, bu kadar engin ilme sahip bir değer için bu çalışmayı yapmanın çok da zor olmadığını düşündüğünü belirtti.


#İsmail Fakirullah Hazretleri
#Siirt
#Tillo
#UNESCO
#İbrahim Hakkı Hazretleri