Tek görevleri kavuşturmak: Köprüler

Yeni Şafak
Pınar Köse
10:073/11/2017, Cuma
G: 3/11/2017, Cuma
Yeni Şafak
Dünyanın en dikkat çeken köprüleri arasında adıyla, hikayesiyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü de yer alıyor.
Dünyanın en dikkat çeken köprüleri arasında adıyla, hikayesiyle 15 Temmuz Şehitler Köprüsü de yer alıyor.

Mimarileriyle, boyutlarıyla ve hikayeleriyle dikkat çeken, dünyanın en güzel köprülerinin tek bir görevi var: Şehirleri, kıtaları ve insanları kavuşturmak. İşte dünyanın en dikkat çeken köprüleri.

İki kıtayı, iki şehri birbirine bağlayan köprüler, ülkelerin, şehirlerin en önemli sembolleri arasında yer alıyor. Mimari özellikleriyle dikkat çeken köprüler, hikayeleriyle de yüzyıllar boyu adından söz ettiriyor.

Kimisi Osmanlı’dan günümüze uzanıyor, kimisi 'rekorların köprüsü' olarak biliniyor.

Mostar Köprüsü

Bosna Hersek’in Mostar şehrini tam ortadan bölen Neretva Nehri’nin üzerindeki “Mostar Köprüsü” hem yapısı hem de maneviyatıyla dikkat çeker. 1566 yılında, Mimar Sinan’ın öğrencilerinden biri olan Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen köprü, bulunduğu bölgeye de ismini verdi. O zaman Osmanlı İmparatorluğu toprakları arasında olan Hersek Bölgesi’nde yer alan köprü, estetiğiyle İslam mimarisinin baş yapıtları arasında. Boşnakca ‘Stari Most’ olarak isimlendirilen köprü, nehrin 2 yakasında yaşayan Hırvat ve Müslüman kesimi birbirine hem fiziken hem manen bağlar.



Tower Bridge

Londra’da, Thames Nehri üzerinde bulunan ve 2 katlı olan açılır kapanır köprü, Londra Kulesi’ne yakın olduğu için ‘Kule Köprüsü’ olarak da anılır. Yıllar boyunca nehrin üzerindeki 2 kentin birbirine bağlanması için bir çözüm arayan yetkililerin imdadına mimar, Horace Jones ve John Wolfe Barry yetişti. En büyük deniz araçlarının bile geçişine izin veren açılır-kapanır bir köprü tasarlayan Horaca Jones, köprü proje yarışmasını kazandı.

1886 yılında başlayan çalışmalar 8 sene sürdü. Yapıldığı dönemde hidrolik bir düzenekle açılan köprü kanatları, bugün gelişen teknoloji ile elektronik sistemle açılıyor.


Taş Köprü

Asırlardır Makedonya'nın başkenti Üsküp'ün ortasından geçen Vardar Nehri'nin iki yakasını birleştiren Taşköprü,Osmanlı'nın Üsküp'teki sembol eserlerinin başında geliyor. Taşköprü, asırlardır şehrin iki yakasında yaşayan insanları bir araya getiriyor.

Fatih Sultan Mehmed Köprüsü olarak da bilinen Taşköprü, Üsküp'teki en önemli ve nadide Osmanlı eserlerinden biri. Sultan II. Murad döneminde yapımına başlanan ve Fatih Sultan Mehmed döneminde tamamlanan köprü, şehrin sembolü olarak gösteriliyor.

Asırlardır Üsküplüleri kavuşturan Taşköprü, aynı zamanda Üsküp'ün modern şehir merkezi ile tarihi Türk Çarşısı'nı birbirine bağlıyor.



Brooklyn Köprüsü

ABD'nin en beğenilen yapıları arasında yer alanBrooklyn Köprüsü, New York’ta bulunuyor. Brooklyn ve Manhattan’ı birbirine bağlayan köprünün yapımı tam 13 sene sürdü. Tamamlandığında dünyanın en büyük asma köprüsü olan Brooklyn Köprüsü’nün maaliyeti 15,1 milyon dolar olarak biliniyor. Yapımında tam 27 kişinin öldüğü iddia edilen köprü 2 şehir arasındaki trafiğe çare olarak yapıldı. Bu köprüyü yapmak tel kablonun mucidi olan John A. Roebling’in rüyasıydı. Köprüyü tasarlayan ve projeyi almayı başaran Roebling, çalışmalar sırasında geçirdiği kaza sonucu hayatını kaybetti. Roebling’in yerine oğlu Mühendis Washington Roebling atandı. Washington Roebling de çalışmalar sırasında kaza geçirdi ve yatalak oldu. Roebling, yatarak köprünün baş mühendisliğini yürüttü.


Golden Gate

Parlak turuncu rengiyle dillere destan olan ve San Francisco’nun sembolü haline gelen Golden Gate, olumsuz hava koşullarında dahi görülmesi için bu renkte yapıldı. Golden Gate Boğazı üzerinde olan asma köprü ismini de bu boğazdan alır. Dünyadaki en uzun 7. Asma köprü olan Golden Gate, taşıtlara 6 şeritten geçiş imkanı sunuyor. ‘Rekorların köprüsü’ olarak bilinen Golden Gate, zamanının teknik koşullarını zorladı. 1933-1937 yılları arasında yapılan ve yapımında 11 işçinin hayatını kaybetti köprü, en yüksek ayak, en uzun ve en halın halat, en büyük sualtı temelleri olmak üzere birçok rekora sahip. 887 bin tonluk köprü, işsizliğin ve açlığın yaygın olduğu bir dönemde 35 milyon dolara mâl edildi.



15 Temmuz Şehitler Köprüsü

Boğazın ilk süsü olan, eski adıyla Boğaziçi şimdiki adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, adını destansı geceden alıyor. İstanbul Boğazı’nda yer alan 3 asma köprüden biri olan ve bir ayağı Ortaköy bir ayağı Beylerbeyi’nde olan köprü, halk arasında ‘Birinci Köprü’ olarak da biliniyor. Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan ve 1970 yılında yapımı başlayan köprü 1973 yılında hizmete açıldı. Yapımı tamamlandığında dünyanın en uzun dördüncü köprüsü olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, şu an 20. sıralarda yer alıyor.

15 Temmuz gecesi FETÖ’nün hain askerleri tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminde büyük bir kahramanlık hikayesi yazıldı. Vatandaşların üzerine silah ve topla ateş eden darbeci askerlerin karşısında binlerce insan, hainlere karşı direndi. Tüm dünyanın izlediği bu destansı gecede tankları durduran, silahlı darbecilere yalnızca vatan sevgisiyle kafa tutan millet, tarihi değiştirdi. O gece şehadete kavuşan 249 vatandaşımızın hatırasına köprünün ‘Boğaziçi’ olan ismi ’15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ olarak değiştirildi.


#15 Temmuz Şehitler Köprüsü
#Golden Gate
#ABD
#New York
#Köprü
#Brooklyn Köprüsü