Yeni Şafak

Tatlıses felçli hastalara umut ve motivasyon veriyor

Kübra Sönmezışık
21:0024/09/2011, Cumartesi
G: 24/09/2011, Cumartesi
Yeni Şafak
Tatlıses felçli hastalara umut ve motivasyon veriy
Tatlıses felçli hastalara umut ve motivasyon veriy

Türkiye'nin ilk fizik tedavi ve rehabilitasyon hastane zinciri Romatem'in Genel Koordinatörü Dr. Köksal Holoğlu, adını İbrahim Tatlıses'in tedavisi için getirttiği el robotu ile duyurdu. Tatlıses sayesinde fizik tedavinin öneminin anlaşıldığını ifade eden Köksal Holoğlu, fizik tedavinin önemini, İbrahim Tatlıses'in durumunu ve yeni gelen robotun özelliklerini anlatıyor.

Romatem Türkiye'nin ilk fizik tedavi ve rehabilitasyon hastane zinciri olma özelliğini taşıyor. Her ne kadar herkes bu yerin adını İbrahim Tatlıses'in kaldığı hastane olarak bilse de Romatem'in Türkiye'de yedi ayrı şubesi var. İbrahim Tatlıses için el robotu getiren kurumun idealist koordinatörü Köksal Holoğlu'nun yanına Türkiye'de sağlık sektöründe ıskalanan bu dalı, fizik tedavi yöntemlerini, yeni gelen el robotunun özelliklerini ve tabii ki İbrahim Tatlıses'in sağlığını konuşmaya gittim. Konuya önce İbrahim Beyin sağlığını sorarak girdim. İbrahim Tatlıses şuan Romatem'de tedavi görüyor. Neden Almanya'da tedavi görürken Türkiye'ye geri döndü. Köksal Holoğlu anlatıyor; "İbrahim Bey, yurt dışına çıkmaya karar verdiğinde biz bir basın toplantısı yaptık. Dedik ki Türkiye'de de aynı hizmeti verebilecek tesisler var. Zaten İbrahim Tatlısesi geri getiren de bizim o çıkışımız oldu." İbrahim Tatlıses ile birlikte birlikte felçli ve doğuştan sakat olan kişiler rehabilitasyon ile bu rahatsızlıkların iyileşeceğine dair bir farkındalık oluşmuş. Holoğlu sadece Türkiye değil, Azeriler'inde ilgi gösterdiğini söylüyor. Sebebi ise Tatlıses'i çok sevmeleri. Bu öyle bir sevgi ki hastanedeki anı defterine geçmiş olsun dilekleri yazıp ülkelerine geri dönüyorlarmış.

AZERİLER TATLISES'İN DEFTERİNE İMZA ATMAK İÇİN GELİYOR

Köksal Holoğlu Türkiye'deki rehabilitasyon bilgisinin çok geri olduğunu söylüyor. Sebebini ise şöyle anlatıyor; "Türkiye'de rehabilitasyon yeni yeni gelişiyor. Reabilitasyon ülkenin sosyal gelişmişliği ile ilgili. Ekonomik kalkınmayı sosyal gelişmişlikle yürütemediğiniz zaman kalkınma bir işe yaramıyor. Avrupa reabilitasyonu 1700 yıllardan beri kullanıyor ve sürekli geliştiriyor. Devlet bu konuda geç kaldığını farketti. Yeni reabilitasyon hastanelerini kurmak istiyor. Biz istiyoruz ki İstanbul'da iki reabilitasyon hastanesi kuralım. Sağlık Bakanlığı buna müsade etmiyor. Gerekçe olarak da benim planlamama uygun değildir" diyor. Holoğlu, Başbakanın İbrahim Tatlıses'in ziyareti sırasında yanında olduğunu ama bu konuyu açmadığını söylüyor. Fakat bu konun gündeme gelmesinin ve fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında yatırımcının önünün açılması gerektiğini de ekliyor. "Sosyal Güvenlik Kurumu hastalar için tek seanslık para ödüyor. Rehabilitasyon 1 saatlik tedavi değildir. Ona saat biçemezsiniz. Planlama kriterlerinin rehabilitasyon alanında esnetsinler." Köksal Holoğlu'na göre rehabilitasyon alanın geri kalmasının bir sebebi daha var. O da hekimlerin bilinçsizliği. "Mesela felç geçirmiş bir insanı yoğun bakımdan sonra rehabilitasyona yönlendirmeleri gerekirken yönlendirilmiyor. Felç rehabilitasyon desteği ile baş edilebilen bir sağlık sorunudur. Felçli hastalara bağımsız olarak yaşayabilmeleri için ortam sağlıyoruz. Meslektaşlarımız da bu konuda bilinçli değil. Rehabilitasyon Türkiye'de topyekün bilinçlendirilmesi gereken bir alan."

Gelelim İbrahim Tatlıses'in durumuna... İbrahim Bey ilk geldiğinde ayakta duramayacak haldeymiş ama iki aylık bir tedavinin ardından bağımsız yürüyen bir kişi haline gelmiş. Holoğlu, Tatlıses'in çok hızlı iyileştiğini çünkü motivasyonun güçlü olduğunu söylüyor. Holoğlu, Tatlıses'e uyguladıkları seansı şöyle anlatıyor; "Ortalama günlük dört seans yapıyoruz. Saat 9:30'da ilk seansımıza başlıyoruz. 10:30 bitiriyoruz. 11:30'da ikinci seansımıza başlıyoruz. Bir saat ara veriyoruz dinleniyor. 2:00'de üçüncü seansımıza başlıyoruz. 3:00'de bitiriyoruz. 4:00'te dördüncü seansımıza başlıyoruz. Bir veya iki saat fizyoterapi, bir saat robotik yürüme, havuz gibi aktiviteler var. Misafir durumuna göre de saatleri ayarlıyoruz. Psikolojik destek almıyor. Psikolojisi bizden iyi. Morali çok yerinde. Rehabilitasyon iğneyle kuyu kazmaktır. Biz İbrahim Beyle iğneyle değil, iş makinasıyla kuyu kazdık." Holoğlu şunu eklemeyi de ihmal etmiyor; Bu İbrahim Beye özel olarak uyguladığımız bir tedavi yöntemi değil, diğer hastalar içinde uyguluyoruz." Ayrıca Romatem'de İbrahim Tatlıses gibi bir çok popüler kişiyi de merkezinde ağırlamış. Müzeyyen Senar ve Mahmut Ustaosmanoğlu Hocaefendi de daha önce bu merkezde tedavi olmuş.

EL ROBOTU BİR TÜR OYUN GİBİ

Köksal Holoğlu, İbrahim Tatlısesle birlikte ülkede çok büyük bir farkındalık oluştuğunu ve ilginin çok arttığını söylüyor. Getirelen el robotunun diğer hastalara da umut olmuş. Holoğlu robotun tedavi olurken hastayı oyunlarla motive ettiğini, oyunlar yardımıyla kasların geliştiğini anlatıyor.


YANLIŞLIKLA FİZİK UZMANI OLDU...

Holoğlu Türkiye'de ilk dünya da en olan merkezin var olma öyküsünü şöyle anlatıyor; "Bir arkadaşımla birlikte uzmanlık sınavına girmiştim. Tercihleri birlikte yazdık. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hiç düşündüğüm bir alan değildi. Ben yanlışlıkla arkadaşımın tercihini yazmışım. İhtisası kazandığımda şaşırdım. Çünkü ben kulak burun boğaz düşünüyordum. Ama giremedim. Ben de fizik tedavi bölümünde eğitim görmeye başladım. Zamanla anladım ki aslında bu bölüm tam bana göreymiş. İhtisası bitirdikten sonra bir süre kamu da çalıştım. Baktım ki bizim meslekte kurumsal işler yok. İstanbul'a geldim. İhtisasdan iki arkadaş ile birlikte burayı kurduk. Hala da aynı kadro ile beraberiz." Holoğlu yaptığı yanlış tercihten hiç pişman değil çünkü bölümünü seviyor. Sebebini ise şöyle anlatıyor; "Akşam evinize gittiğinizde rahatsınız, kafanızı yastığa rahat koyuyorsunuz.En acil hastanız en fazla beli tutulmuş oluyor." Köksal Holoğlu işe idealist bakıyor ve şubeleri sadece Türkiye sınırlarında değil dünya sınırlarına taşımak istiyor.



Yorumlar

Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.

Henüz yorum bulunmuyor

İlk yorumu siz yapın.

Kapat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.