Tatil dönüşü cilt bakımı şart

Yeni Şafak
11:277/09/2016, Wednesday
G: 7/09/2016, Wednesday
Yeni Şafak

Yaz aylarında kumsal, havuz, deniz keyfi derken maruz kalınan yoğun ultraviyole ışınları nedeniyle tatil dönüşü cilt bakımını ihmal etmemek gerekiyor.

Havuzlardaki klor ve denizdeki tuzlu su rüzgarın etkisiyle birleştiğinde cilt kuruluğuna ve sonrasında kaşıntıya neden oluyor. Tatil süresince maruz kaldığımız UV ışınlarının neden olduğu güneş lekeleri de kadınların güzelliğine gölge düşüren başka bir etkeni oluşturuyor. Ancak uygulanabilecek cilt bakımı ve tedavi yöntemleriyle; tatil süresinde oluşan cilt lekeleri, kuruluk ve ölü hücrelerden kurtulmak mümkün oluyor.



Mevsim değişikliği, cildin yeterince temizlenememesi, cilt bakımının ihmal edilmesi, sağlıklı ve düzenli beslenmemek, yeterince su içmemek gibi pek çok faktör cildin sağlığını ve nemini kaybetmesiyle sonuçlanıyor. Cilt sağlığımızın, yaşam tarzımız ve cildimize gösterdiğimiz özenle doğrudan ilgili olduğunu belirten Dermatolog Dr. Serpil Özyılmaz konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor.



Cilt mevsim değişikliklerinden nasıl etkileniyor?

Cilt çevresel etkenlerle teması olan, vücudumuzu dış etkenlerden koruyan tek organımızdır. Bu nedenle dış etmenler ve vücudun kendi sistemleri, yaşlanma ve yıpranma sürecinde önemli rol oynar. Mevsim değişikliklerinde cildin ihtiyaçları da değişir. Mevsim geçişlerindeki ısı, nem, rüzgar, ultraviole ışınlarında görülen değişiklikler cildi olumsuz etkiler. Kışın soğuyan havalarla birlikte gözenekler sıkılaşır, yağ salgısı artar. Soğuk nedeniyle büzüşen kılcal damarlar, kan akışını azaltır. Cildin beslenmesi bozulduğundan, rengi daha renksiz ve donuk olur. Rüzgar ise, ciltten nemin ani uzaklaşmasına ve yüzeyin aşırı kurumasına, çatlamasına neden olur.



Cildi korunmak için neler yapılabilir?

Cildi korumak için beslenmeye dikkat etmek, su tüketimini artırmak ve cilt bakımını ihmal etmemek gerekir. Ölü hücrelerin ciltte kalmasını engellemek için doğal meyve asitlerinden, esmer şekerden yapılan maskelerin uygulanması cilde nefes aldırarak beslenmesinin artmasına ve yaşlanmasının gecikmesine yardımcı olur. Güneş koruyucuların yaz ve kış uygulanması gerektiğinden, kışın da bu konuda dikkatli olunması gerekir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmeli, su içmek ihmal edilmemelidir.



Mezoterapinin yeni bir türü olan PRP'de cildi korumaya yardımcıdır. Bu uygulamada kişiden alınan kandaki tamir gücü yüksek olan trombositler plazma ile ayrıştırılıp, yeniden kişinin cildine enjekte edilir. Hızlı sonuç veren bir antiaging yöntemi olan PRP'nin yanı sıra, doğru bakım ve nemlendirme de işin parçasıdır. Cilt soğuk havada nem kaybını karşılamak için, normalden fazla yağ üreterek reaksiyon verir. Bu da akne ve siyah nokta oluşumunu artırır. Bu yüzden derin nemlendirme yapan serum ve maskelerin kullanımı, mevsime ve cildin mevsimsel ihtiyaçlarına uygun ürünler kullanmaya dikkat edilmelidir.



Bakımlı bir cilde sahip olmak için yapılması gerekenler

 Özellikle yaz aylarında kozmetik kullanımını azaltın


 Günde 2 litre su içilmelidir.


 Düzenli cilt bakımı yaptırılmalıdır.


 Sigara içmekten kaçınılmalıdır.


 Aşırı güneşlenilmemelidir.


 Makyaj çıkarmadan yatılmamalıdır.


 Cilt aksatılmadan her gün nemlendirilmelidir.


 Her hafta bir peeling yapılmalıdır.


 15 günde bir maske uygulanmalıdır.


 Sivilce ve komedonlar bilinçsizce sıkılmamalıdır.


 Cilt tipine uygun bir güneş koruyucu kullanılmalıdır.


 Cilt ölü hücrelerden temizlerken sert hareketlerden ve zorlamalardan kaçınılmalıdır. Ölü hücreler cilt yüzeyindedir ve hafif bir sürtme hareketiyle kolayca dökülür. Aksi takdirde henüz dökülmeye hazır olmayan hücrelerin de zorlanmasına ve netice olarak kılcal damarların yüzeye çıkmasına, koruyucu yağların yok edilmesine ve cildinizin tahriş olmasına sebep olunabilir.



Doğru bakımla cildin güzelliği korunabilir

Normal olarak gençlikte herkesin cildi güzeldir; önemli olan, cildin güzelliğini sağlayan diriliği, pürüzsüzlüğü, tazeliği ileri yaşlarda da olabildiğince sürdürebilir. Doğru yürütülen sistemli bir bakım programı kişinin ilerleyen yaşlarda bile kırışıksız, canlı bir deriye sahip olmasını sağlayabilir.



Kişiye özel kit bakımlar cilt bakımında kusursuzluk sağlıyor

Klasik cilt bakımının yanı sıra kişiye özel kit bakımlarda önerilir. Bunlar kırışıklık bakımları, akne bakımları, leke bakımları ve vitamin bakımları olmak üzere kişiye sunulur. Cilt tipine ve ihtiyacına en uygun bakım belirlendikten sonra seans aralıkları cildin durumu gözlemlenerek, haftada bir iki haftada bir olarak devam ettirilmelidir.



Kit bakımlar ortalama 8 ile 12 seans arasında gözle görülür başarılı sonuçlar sağlar. Salon bakımlarının yanı sıra, evde de cilt için uygulanabilecek farklı yöntemler kullanılır. Örnek vermek gerekirse; tonik ihtiyacını karşılamak için, her akşam gülsuyu kullanmak gibi alternatif çözümler oluşturulabilir. Sağlıklı ve güzel bir cilde sahip olmak için zararlı ışınlardan cilt korunmalı, düzenli olarak cilt bakımı yaptırılmalı, bunlar ev bakımlarıyla desteklenmeli ve en önemlisi herkes cildini sevmelidir.



Cilt temizliği nasıl yapılmalı?

Cilt temizliği konusunda öncelikle makyajla yatmamaya özen gösterilmelidir. Cilt tipine uygun, alkol içermeyen bir temizleyici ile cilt günde en az bir kez temizlenmelidir. Makyaj temizleyiciler ve cilt temizleyici ürünlerin işlevi aynı değildir. Makyaj temizleyici ürünler, genelde çözücü yağ içerir ve susuz uygulanır. Cilt temizleyiciler ise, makyaj temizlendikten sonra ve su ile birlikte kullanılır. Cilt temizlendikten sonra losyon kullanmak da cilt gözeneklerini çok açılmadan toparlayacağından faydalıdır.



#Cilt temizliği
#Cilt bakımı
#Tatil
#Dr. Serpil Özyılmaz