EDISYON:

Tarihi eserlere yapay zekâlı kimlik

04:0020/08/2024, Salı
G: 20/08/2024, Salı
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, müzelerin teşhirde ve deposunda bulunan yaklaşık 255 bin eseri yapay zekâ destekli “DNA uygulaması”yla kimliklendirdi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz kimliklendirme çalışmasının Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un talimatıyla kültür varlıklarının kaçırılmasıyla mücadelesi ve envanterinin çıkarılması için başlattıklarını söyledi. İnceciköz, “Müzelerimizin depolarındaki 150 bin 882 eseri tamamlamış durumdayız. 2028’e kadar depolarımızda bulunan tüm eserlerimizi hem kayıt altına alacağız hem de dijital kimliklendirmeyle bu eserlerin bize ait olduğunu belli etmiş olacağız” dedi.

Uygulama merkezi Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki restoratör ve konservatörler, proje kapsamındaki eserlere DNA kodlaması yöntemini uyguluyor. Restoratörler, depoya müzenin güvenlik görevlileri eşliğinde geçiyor. İşlem sırası bekleyen eseri inceleyen restoratörler, her ürünün envanter numarasını ve farklı açılardan fotoğraflarını çekiyor. Ardından dijital ve manuel olarak esere inorganik nanoteknolojik madde süren görevliler, kimliklendirmenin tamamlanması için kimyasal işaretlendirme yapıyor ve esere DNA kodu koyuyor. Eser, verilerle Müze Ulusal Envanter Sistemine (MUES) sadece sorumlu yetkililerin ulaşacağı şekilde kaydediliyor.



#Aktüel
#Hayat
#Teknoloji

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.