Kayseri’nin Talas ilçesinde kentsel dönüşüm çalışmaları aralıksız sürüyor. İkinci etap kentsel dönüşüm projesinin yıkım çalışmalarına katılan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, “27 bin metrekarelik büyük bir alanda kentsel dönüşüm gerçekleşiyor” dedi.
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Harman Mahallesi’ndeki 2. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yer alan Erciyes, Hatipoğlu ve Cemil Baba sitelerinin yıkım çalışmalarına katıldı. Başkan Yalçın, “27 bin metrekarelik büyük bir alanda kentsel dönüşüm gerçekleşiyor”
dedi. Başkan yardımcıları ve birim müdürlerinin de hazır bulunduğu yıkım çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Yalçın, yetkililerden bilgiler aldı.
EV SAHİPLERİNE VE MÜTEAHHİTLERE KOLAYLIK
Burada konuşan Başkan Yalçın, vatandaşların daha rahat, konforlu ve güvenli konutlarda oturmalarını sağlamak amacıyla 23 bloktaki 234 bağımsız bölümde yürütülen çalışmalardan övgüyle bahsederek, “Kentsel dönüşüm mülk sahiplerinin rızasıyla oluyor ancak 1999’daki deprem yönetmeliğine uymayan eskimiş konutların yıkılıp kentsel dönüşüm adı altında yeniden yapılması gerekiyor. Burada öncelikle devletimize ne kadar teşekkür etsek az. Hem belediye olarak işlerimiz kolaylaştırıldı hem de vatandaşın 40-50 yıllık yıkık dökük evlerine karşılık, hiçbir ücret ödemeden yepyeni daire sahibi olmaları sağlanıyor. Bunun anlamı çok büyük. Devletimiz bununla beraber kiraları da karşılıyor. Biz de belediyeler olarak emsal artışıyla hem ev sahiplerine hem de müteahhitlere kolaylık sağlıyoruz. Sadece burada 23 blok yenilenmiş oluyor ve 27 dönümlük bir alanda kentsel dönüşüm gerçekleşiyor. Yıkım bittikten sonra projelerle hakkında mutabakat sağlayıp yapım ihalesine geçeceğiz. Şimdiden Talasımıza, şehrimize, hak sahiplerimize hayırlı olsun” diye konuştu.
MALZEMELER GERİ DÖNÜŞÜME
Başkan Yalçın, “Kentsel dönüşüm müdürlüğümüz geceli gündüzlü çalışıp şimdiye kadar olmayacak büyüklükte alanlarda hem yıkım hem yapımı gerçekleştirdi. Üç müteahhit konsorsiyumla bu üç sitenin yıkımını gerçekleştiriyor. Çok başarılı gerçekleşen çalışmalarla teşekkürü hak ediyorlar. Aynı zamanda buradan elde edilen kapı pencereden demirine kadar bütün malzemeler geri dönüşüme gönderilerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Engelli araçları için tamir hizmeti
3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle Talas Belediyesi Teknik Birimler Atölyesi Engelli Aracı Bakım ve Onarım Ünitesinde bir program düzenlendi. Etkinlik kapsamında, Türkiye’de ilk olan engelli araçları bakım onarım ve tadilat hizmeti büyük övgü aldı. Sohbet havasındaki programda konuşan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, “Bugün Dünya Engelliler Günü. Gönül ister ki keşke böyle bir gün olmasa ama insanın doğduğu yer nasıl kaderse yaşamı da kader oluyor. Bunların içerisinde mutlu olmaya çalışmak, devlet millet iş birliğiyle el ele vererek, yerel yönetimler olarak biz belediyeler de sürekli vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak adına görev yapıyoruz” dedi.
1.195 ARAÇ BAKIM GÖRDÜ
Araçların bakımına ilişkin konuşan Yalçın, şunları söyledi: “Araçların bakım onarımı bir ihtiyaçtı. Yolda kalan kardeşimiz bizi arayarak aracı orada tamir edilebilecekse ediliyor, yoksa atölyeye getiriliyor. Kendisi de evine bırakılıyor. Bakımı yapıldıktan sonra araç kendisine teslim ediliyor. Bu hizmet 4 yıldır devam ediyor. Şimdiye kadar 1.195 araç bakım gördü. Sadece Kayseri merkezde değil çevre illerden bakım taleplerine ulaşıyoruz. Buradaki hadise parasal değil gözlerdeki mutluluk. Allah devletimize zeval vermesin.”
ARIZALAR ÜCRETSIZ ŞEKILDE ONARILIYOR
Engelli vatandaşlar ve aileleri de araçlarına yönelik bakım onarım ve tadilat hizmetinden dolayı Başkan Yalçın’a teşekkür etti. Engelliler adına konuşan Recep Ötün, “Arkadaşlar arızamız olduğunda geliyor, hallediyorlar, araçlarımızı getiriyorlar. Uzun süre de beklemiyoruz. Allah sizden razı olsun başkanım, işiniz gücünüz rast gelsin. Dışarıda bizlerin veremeyeceği paralar isteniyor. On numara bir hizmet” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Türkiye’de ilk defa Engelli Atölyesi Bakım ve Onarım Ünitesi’nde üretilen güneş enerjisi ile şarj olan engelli
aracı ile uzaktan kumandalı refakatçi aracının tanıtımı yapıldı.
Okul temizliği tam gaz sürüyor
Talas Belediyesi’nin ilçe genelindeki okullara yönelik yaptığı detaylı hijyen ve dezenfeksiyon çalışması soğuk ve kar yağışına rağmen bütün hızıyla sürüyor. Talas genelindeki 59 eğitim kurumunun tamamı için kolları sıvayan Talas Belediyesi ekipleri, okullarda hijyen çalışması gerçekleştiriyor. İki ekip halinde yürütülen çalışmalarda bahçeler başta olmak üzere kazan daireleri de dahil edilerek lavabolar, tuvaletler, kapılar, koridorlar ve sınıflar ile okulun her noktası temizlenip dezenfekte ediliyor. Yapılan çalışmalarla birlikte Talas’ta okullar geleceğin teminatı olan öğrencilerin hijyenik ortamda eğitim almalarına imkan tanıyor.
Talas'ta 150 hafta ’şeffaf’ oda
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın tarafından üç yıl önce Türkiye’de bir ilk olarak başlatılan Şeffaf Odada Başkanla Baş Başa uygulaması 150. haftasına ulaştı. Başkan Yalçın ve belediye yetkililerinin her hafta çarşamba günü 90 bin nüfusuyla Türkiye’nin en büyük altıncı, Kayseri’nin ise en büyük mahallesi olan Mevlana’da gerçekleştirdiği uygulama bu hafta da yine ilgi odağı oldu. Mevlana Meydan Parkı içinde yer alan Şeffaf Oda’da, 150 hafta boyunca vatandaşların istek ve görüşleri ele alındı çeşitli konulardaki projeleri değerlendirildi.
ŞEHRİN BAŞVURU MERKEZİ
Uygulamayla ilgili kısa bir değerlendirmede bulunan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, “Talaslı hemşehrilerimizin hizmete daha hızlı ulaşmaları adına gerçekleştirmiş olduğumuz Şeffaf Oda’da Başkanlı Baş Başa programının bu hafta 150’ncisi gerçekleştirildi. Böyle önemli bir programı istikrarla, vatandaşın taleplerini dinleyerek, çözüm üreterek devam ettiriyoruz” dedi. Başkan Yalçın, sadece Talas Belediyesi ile ilgili istek ve görüşlerin gelmediğini ifade ederek, “Vatandaşlarımız belediyemiz başta olmak üzere resmi kurumlarla ilgili taleplerini bize iletiyorlar. Burada SGK’dan tutun Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, Büyükşehir Belediyesi’nden Tük Telekom’a kadar bütün talepleri burada toplayıp yerlerine ulaştırıyoruz. Yani burası şehrin ortak hafızasını oluşturan bir başvuru merkezi oldu” şeklinde konuştu.
‘Mutfakta Dönüşüm Var’ Avrupa’da ödüle koşuyor
Talas Belediyesi’nin hayata geçirdiği ‘Mutfakta Dönüşüm Var’ projesi, Avrupa’da 12 bin 724 proje içinde finale kalarak son 15 proje arasına girdi. Belçika tarafından koordine edilen Avrupa Atık Azaltım Haftası (European Week for Waste Reduction–EWWR ) girişiminin bu yıl ‘Gıda Atıkları’ temasıyla düzenlediği yarışmaya, 29 ülkeden 12 bin 724 proje katıldı. Talas Belediyesi’nin, yemek yapımında kullanılan malzemelerden arta kalanları değerlendirerek yeni lezzetler ortayı çıkardığı ‘Mutfakta Dönüşüm Var’ projesi de büyük başarı göstererek son 15 proje arasına girdi.
VERDİĞİMİZ ÖNEMİN KARŞILIĞINI ALIYORUZ
Konuya ilişkin kısa bir değerlendirme yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, sıfır atık ve çevre konusuna büyük önem verdiklerine dikkat çekerek, “Verdiğimiz bu önemin karşılığı olarak da ödüller almaya devam ediyoruz. Daha önce de Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi’den Sıfır Atık Proje Geliştirme Ödülü almıştık. Çevre ve sıfır atık konusunda önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Okul öncesi çocuklarımıza yönelik ‘Sıfır Atık Eğitim Seti’ bunlardan birisi, Mutfakta Dönüşüm Var projesi bunlardan birisi. Bu son projemizin Avrupa’da 29 ülkeden 12 bin 724 proje arasında finale kalması, yaptığımız işin önemini ve kalitesini göstermesi açısından bizi oldukça mutlu etti” dedi.