
Doç. Dr. Meftun Ünsal, boğulma vakalarında 20-30 dakika geçse bile boğulma tehlikesi geçiren kişiye yapay solunum ve kalp masajına başlanması gerektiğini söyledi. Boğulma olayı ile karşılaşılması halinde yapılması gereken birkaç önemli nokta olduğunu belirten Ünsal, bunların herkes tarafından bilinmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Boğulma anında kişinin panik yaşadığını ve bu panik nedeni ile nefesini tutmaya çalıştığını anlatan Ünsal, kişinin su yutmaya başlamasıyla soluk borusunda spazm oluştuğunu, bu durumun akciğerlere daha fazla su girmesini önlediğini ancak hava girişini de engellediğini anlattı. Suda boğulmalarda vücut ısısının düşmesinin de gözlendiğini belirten Ünsal, şu bilgileri verdi: “Soğuk suda kalan kişide ilk başta bir titreme evresi görülür. Bundan dolayı kol ve bacaklardaki kan akımı artar ve buna bağlı olarak ısı kaybı fazlalaşır. Boğulan bir kimsenin kendine gelmesi saatler sürebilir. Çünkü soğuk bir vücut, oksijeni beyne çok geç ulaştıracaktır. Bu sebeple, kazazedeye yapay solunum uygularken vücudunu da sıcak tutmaya çalışmak gerekir.” Ünsal, boğulma tehlikesi geçiren kişilere yapılacak ilk yardımının önemine değinerek, “boğulma vakalarında 20-30 dakika geçsebile yapay solunum ve kalp masajına başlanması gerekir” dedi.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.