Sivilce, özellikle ergenlik çağında görülen bir cilt hastalığıdır. Yağ bezlerinin sağlıklı çalışmamasından dolayı oluşan sivilceler bazen kalıcı izler bırakabiliyor. Yağlı ciltlerde daha fazla görülen bu izler; ciltte delikler şeklinde olup, çok kötü bir görünüm ortaya çıkabiliyor. İşte gençlerin korkulu rüyası olan bu sivilcelerden kurtulma yolları...
Sivilceleri sıkarak onlardan kurtulmaya çalışmak son derece yanlış ve ciltte kalıcı izler kalmasına neden olabiliyor. Yüzünüzde iz kalmasını istemiyorsanız kesinlikle sivilceleri sıkmayın, cildinizi sürekli temiz tutun ve ellerinizi sivilcelerden uzak tutun.
Peki, sivilce neden oluyor, önlemek için ne yapılabilir, nasıl geçer ve tedavi yöntemleri nelerdir? İşte yanıtı...
Sivilce neden oluyor
Sivilce, özellikle ergenlik çağında görülen bir cilt hastalığıdır. Gençlerin korkulu rüyası olan sivilceler, yağ bezlerinin sağlıklı çalışmamasından kaynaklı oluşur. İnsanların yüzde elliye yakınında görülen ve özellikle ergenlik çağında ortaya çıkan bu iltihabi hastalık; kalıcı izler bırakmamakla birlikte, kimi insanlardaysa kalıcı izler bırakabiliyor. Bu izler; ciltte delikler şeklinde olup, çok kötü bir görünüm ortaya çıkarmaktadır. Yağlı ciltlerde daha fazla görülür.
Sivilce oluşmaması için ne yapılabilir
Sivilcelerin oluşmasının en büyük nedenlerinden biri, cilt temizliğinin yeterince iyi yapılmamasıdır. Cilt temizliği sadece yüz yıkama değildir. Cildin tamamen temiz olabilmesi için cilt gözeneklerinin güzelce temizlenmesi gerekir.
Gözeneklerin tıkalı olması, sivilceye neden olan bakterilerin üremesine neden olur. Eğer, cildiniz sivilce oluşumuna yatkınsa sivilceler önüne geçilemeyen büyük bir probleme dönüşebilir. Bunu engellemek için cildi derinlemesine temizleyen losyonlardan kullanabilirsiniz.
Yağlı ciltler, sivilce oluşumuna en yatkın ciltlerdir. Yağlı ciltlerde sivilceler daha ağır seyreder. Yüzdeki yağın temizlenmesi cildi rahatlatır, sivilce oluşumunu azaltır. Yüz temizleme losyonlarıyla temizlik yapılabilir.
Cildin, aşırı kurutan sabunlarla yıkanması da sivilce oluşumunu tetikler. Kullandığınız sabunun iyi bir sabun olmasına dikkat edin.
Sivilce nasıl geçer
Büyük sivilceler hemen geçmez, sabır ister. Sabırsızlık, sizi sivilceye elle müdahaleye itebilir. Sivilceleri patlatma sonucu cildinizde tedavisi çok zor sivilce izleri kalabilir. Eğer, uzun süre beklemenize ve cilt bakımınızı düzgün yapmanıza rağmen sivilceler geçmiyorsa bir cilt doktoruna görünmeniz şarttır.
Doğal yöntemlerle sivilceden kurtulma
Tıbbi tedavi yöntemleri
Hekimler, hastalığın şiddetine göre değişik tedavi yöntemleri önermektedirler. Küçük sivilceler için; losyon, jel gibi çeşitli kozmetik ürünleri önerilirken, büyük kist şeklinde oluşan sivilceler içinse ağız yoluyla alınan, tablet şeklindeki ilaçlar önerilmektedir. Kist şeklinde oluşan sivilceler ağrıya neden olabilir. Bunun için bazı ağrı kesici kremler kullanılabilir. Daha ağır seyreden durumlarda ağrı kesici haplar önerilir. Sivilce; iltihabi bir hastalık olduğu için, her iltihabi hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da antibiyotik tedavisi başlanır. Antibiyotik tedavisi, çok etkili bir tedavi yöntemidir ve sivilcelerin yok olmasında oldukça etkilidir.