Özellikle sabahları ulaşımı olumsuz etkileyen yoğun sis, sağılığımızı da bozabilir. Hava kirliliğinin sebep olduğu kalp krizi, astım atakları ve felç geçirme riskleri sisli havalarda daha da artabilir. Sisli havalarda özellikle belli hastalık grubundakilerin dışarı çıkmaması gerektiği uyarısında bulunan uzmanlar, dışarı çıkması gerekenler için ise özel koruyuculuğu bulunan 3m maskeleri kullanmalarını tavsiye etti.
65 yaş üzeri dışarı çıkmamalı
Hastalıkların tekrarlanma riskini artırıyor
Hastalıklara neden olan durum sis değil hava kirliliği
Mumcuoğlu, sisli havadan etkilenmemek için alınması gereken önlemleri de sıraladı:
- “Alınacak önlemlerin başında hava kirliliğinin yoğun olduğu sisli havalarda sis dağılıncaya kadar dışarı çıkmamak gelmekte. Sis havadaki bağıl nemin yüzde 100'e yaklaşması sonucunda havada ki su buharının su damlacıklarına dönüşmesi ve havada asılı olarak kalmasıyla oluşmakta. Havada bulunan ve kirliliğe neden olan zararlı partiküller bu su buharı ve damlacıklarıyla birleştiğinde daha zararlı bileşikler oluşturmakta. Bu durumda bazı hastalıkları tetiklemekte.
3m maskeler kullanılmalı
Örneğin felç, kalp krizi, astım atağı riskini artırmakta. Var olan kalp yetmezliğini derinleştirir. Bütün bu hastalıklara neden olan durum sis değil hava kirliliğidir. Dışarı çıkılmak zorunda olunan durumlarda maske kullanılabilir ama bizim bildiğimiz maskelerin koruyuculuğu çok düşüktür. Özel koruyuculuğu bulunan 3m maskeler kullanılmalı.”