Daha çok erkeklerde ortaya çıkan mesane kanserinin kadınlarda da görülme sıklığı giderek artıyor. Mesane kanserinin oluşmasında en önemli etkeni sigara oluşturuyor, hatta öyle ki sigara riski 4 katına çıkarıyor.
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, mesane kanserinde çevresel etkenler ve özellikle sigaranın hastalık riskini 4 kata çıkardığını belirterek, mesane kanserine karşı erken teşhisin çok önemli bir avantaj olduğunu kaydetti.
Soyupak, daha çok erkeklerde ortaya çıkan mesane kanserinin kadınlarda da görülme sıklığının giderek arttığını ifade ederek, “Kalıtımsal geçişi çok düşük olan mesane kanserinin oluşmasında çevresel etkenler ve özellikle de sigara çok ciddi bir neden. Hatta öyle ki, sigara riski 4 katına çıkarıyor. Erken evrede yakalanılan mesane kanserinde oldukça başarılı sonuçlara ulaşılabiliniyor” diye konuştu.
Mesane kanserinin belirtileri
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Soyupak, mesane kanseri belirtileri hakkında bilgi verdi.
Soyupak, zamanında tanı koymaya yardımcı olacak mesane kanserinin 6 önemli uyarı sinyalini şöyle sıraladı:
Mesane kanserinin ilk ve en önemli göstergesinin idrarda kan görülmesi olmasına karşın bu belirtinin farklı hastalıkların da belirtisi olduğunu vurgulayan Soyupak, “Travmalar, enfeksiyonlar ya da böbrek hastalıklarında da idrarda kan görülebiliyor. Ama bu kanamanın ayırt edici bir özelliği var. Mesane kanserinde kanama, genelde ağrısız ve pıhtılı oluyor. Farklı sorunları olmayan, sigara kullanan ve özellikle de orta ve ileri yaş grubunda yer alan kişilerde bu belirti erken evre mesane kanserini düşündürüyor” dedi.
Mesane kanseri için tipik belirtilerden birinin de idrar yapma sırasında ağrı hissinin olması olduğunu kaydeden Dr. Soyupak, idrar yaparken sürekli ağrı/rahatsızlık hissi oluşuyorsa ve kişinin başka bir enfeksiyon sorunu yoksa mesane kanseri olma ihtimalini gözardı etmemeli ve hemen bir hekime başvurması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Bülent Soyupak, normalden daha sık idrara çıkmanın ve sürekli yoğunluk hissi yaşamanın da mesane kanseri açısından uyarıcı belirti olduğunu söyleyerek, “Ancak sık idrara çıkmak, prostat ya da üriner sistem enfeksiyonlarından menopoza kadar birçok hastalıkta sıklıkla rastlanan bir sorun. Bu nedenle hastalar açısından da dikkat çekici olmayabiliyor. Fakat altta yatan neden ne olursa olsun mesane kanseri açısından ayırıcı tanı için mutlaka hekime başvurulmalı” diye konuştu.
Yapılan çalışmaların mesane kanseri hastalarının idrar yolu enfeksiyonuna karşı daha yatkın olduğunu gösterdiğini ifade eden Soyupak, şunları kaydetti:
- “Kanserli anormal hücrelerin çoğalması organ içi dengenin de bozulmasına ve dolayısıyla idrar yolunda enfeksiyona neden olabiliyor. Elbette sadece sık enfeksiyon geçirmek kanser olduğuna kesin olarak işaret etmese de hastanın, mesane kanseri açısından da değerlendirilmesi gerekiyor.”
Soyupak, mesane kanserinde de birçok kanserde olduğu gibi kilo kaybı görülebildiğini ancak bu belirtinin mesane kanserinin genellikle daha ileri evreye ulaştığını gösterdiğini dolayısıyla altta yatan farklı bir neden olmadan yaşanan ani kilo kayıplarının mutlaka araştırılması gerektiğini belirtti.